Λευκός ιππότης για την Dolphin η Grivalia

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λευκός ιππότης για την Dolphin η Grivalia

Η μια εταιρεία αναζητεί αγοραστή για τα τουριστικά ακίνητα της. Η άλλη ψάχνει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια ευκαιρίες για να επενδύσει στο τουριστικό real estate, έχοντας δεσμεύσει μάλιστα σημαντικά κεφάλαια για τον σκοπό αυτό. Όπως ήταν φυσικό ο «γάμος» δεν άργησε να έρθει. Ο λόγος για την συμφωνία μεταξύ της Dolphin Capital Investors και της Grivalia Properties για την εξαγορά του 60% του ιδιωτικού νησιού Pearl Island (φωτό) στον Παναμά. Οι γνωρίζοντες, πάντως, αναφέρουν πως αυτή είναι μόλις η πρώτη συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών και δεν αποκλείουν να υπάρξουν και άλλες, αυτή τη φορά με άρωμα… Ελλάδας.

Η Dolphin Capital Investors (DCI) έχει αποφασίσει να πουλήσει όλα της τα περιουσιακά στοιχεία μέχρι τα τέλη του 2019. Μεταξύ αυτών στην Ελλάδα περιλαμβάνονται δύο σημαντικά τουριστικά ακίνητα στο Πόρτο Χέλι, το υπερπολυτελές Amanzoe και το Nikki Beach Resort & Spa. Επίσης η εταιρεία διαθέτει υπό σχεδιασμό σε διάφορες φάσεις το ξενοδοχείο Aman At Kea στην Τζια και το Kilada Hills Golf Resort στο Πόρτο Χέλι, που μάλιστα έχει ενταχθεί και σε διαδικασίες «fast track» για ταχεία αδειοδότηση. Έχει ακόμη, ακίνητα στη Εύβοια και στην Κρήτη.


H Grivalia Properties από την άλλη, έχει συστήσει την 100% θυγατρική της με έδρα το Λουξεμβούργο Grivalia Hospitality, την οποία μάλιστα σκοπεύει να εξελίξει σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) αποκλειστικά τουριστικών ακινήτων. Ωστόσο εδώ και περίπου 20 μήνες η Grivalia παρά τις διερευνητικές επαφές που έκανε δεν προχώρησε σε κάποια επένδυση μέχρι την προηγούμενη Τρίτη όπου και ανακοίνωσε την αγορά του 60% της εταιρείας που κατέχει το Pearl Island για 27 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Grivalia διαθέτει σημαντικά κεφάλαια προς επένδυση, δεδομένης και της συμφωνίας χρηματοδότησης 50 εκατ. ευρώ που έκλεισε πρόσφατα με τον οργανισμό – μέλος του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας IFC.

Πηγές που γνωρίζουν για τις συνομιλίες αναφέρουν στο insider.gr πως εξετάζονται από την Grivalia όλες οι διαθέσιμες επιλογές για νέες επενδύσεις, μεταξύ αυτών και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της Dolphin Capital και ειδικά αυτά που βρίσκονται στην Ελλάδα και είναι είτε ολοκληρωμένα (Amanzoe, Nikki Beach) είτε σε προχωρημένο στάδιο (Kilada Hills).

Είναι δεδηλωμένη πρόθεση της Grivalia να επεκτείνει το τουριστικό της χαρτοφυλάκιο όπως εξάλλου έχει αναφέρει και ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιώργος Χρυσικός σε δήλωση του σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία με την Dolphin. «Αισθανόμαστε πολύ αισιόδοξοι για τον ξενοδοχειακό μας βραχίονα και προσβλέπουμε στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου μας με αντίστοιχες επενδύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό», ανέφερε ο κ. Χρυσικός.

Σημαντικό ρόλο βέβαια για το αν θα κλείσει τελικά κάποια συμφωνία θα παίξει το τελικό τίμημα που θα ζητήσει η Dolphin. Και εδώ ο κ. Χρυσικός έχει δώσει το στίγμα των συνομιλιών σχολιάζοντας το τίμημα των 27 εκατ. ευρώ που πλήρωσε η Grivalia για το Pearl Island. «Το τίμημα είναι σωστό. Καθότι επενδύουμε στη δημιουργία αξίας, αναζητάμε πάντα τη σωστή τιμή όταν καταλήγουμε σε συμφωνία για μία επένδυση. Το συμφωνηθέν τίμημα αντιπροσωπεύει μια μεγάλη έκπτωση ως προς την τρέχουσα αξία και αισθανόμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε σημαντικές αποδόσεις για τους μετόχους μας», δήλωσε.

Λευκός ιππότης για την Dolphin η Grivalia
Λευκός ιππότης για την Dolphin η Grivalia
Λευκός ιππότης για την Dolphin η Grivalia
Λευκός ιππότης για την Dolphin η Grivalia
Λευκός ιππότης για την Dolphin η Grivalia
Λευκός ιππότης για την Dolphin η Grivalia

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider