Ποιοι αγοράζουν εξοχικά στην Ελλάδα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι αγοράζουν εξοχικά στην Ελλάδα

Ισχυρή ζήτηση για εξοχικά και βίλες καταγράφηκε στην Ελλάδα το 2016 με το ενδιαφέρον να προέρχεται κυρίως από την Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, τον Λίβανο, την Τουρκία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Algean Property, η ζήτηση εντοπίζεται κυρίως στους βασικούς τουριστικούς προορισμούς και την Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Οι αγοραστές εξοχικών κατοικιών, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

- Από την μία, υπάρχουν αυτοί που προσεγγίζουν την εξοχική κατοικία ως επένδυση και σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τα υψηλά ενοίκια ή φιλοδοξούν να μεταπωλήσουν την κατοικία στο μέλλον με υψηλότερο τίμημα. Η συγκεκριμένη ομάδα αγοραστών αναζητεί κατοικίες σε βασικούς τουριστικούς προορισμούς σε τιμές που κυμαίνονται από 500.000 ευρώ έως 1,5 εκατ. ευρώ.

- Από την άλλη, η δεύτερη ομάδα αγοραστών αποτελείται από εκείνους που αναζητούν να αγοράσουν ένα ακίνητο για προσωπική τους χρήση. Συνήθως αναζητούν βίλες στην παραλία με όλες τις σύγχρονες ανέσεις και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν έως και 3 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η έκθεση της Algean Property υπάρχει ακόμη ένα χάσμα στις τιμές που ζητούν οι πωλητές και στο τίμημα που προσφέρουν οι αγοραστές αλλά πλέον αυτό γεφυρώνεται με γρήγορους ρυθμούς.

Οι αναλυτές της εταιρείας θεωρούν πως ο όγκος των συναλλαγών επί ελληνικού εδάφους παραμένει χαμηλότερος από τις δυνατότητες της χώρας αλλά έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 2015. Η ανάκαμψη αυτή είναι πιο εμφανής στους βασικούς τουριστικούς προορισμούς. Τα ξένα κεφάλαια που επενδύθηκαν στην ελληνική αγορά κατοικίας έφτασαν τα 122,3 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2016 σημειώνοντας αύξηση 4,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες του 2016 αναμένεται περαιτέρω αύξηση των ξένων κεφαλαίων που δαπανήθηκαν για αγορά κατοικίας.

Κατευθείαν στο εξωτερικό τα λεφτά

Ένα σημαντικό κομμάτι του όγκου των συναλλαγών εκτελούνται εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό με τους πωλητές να προτιμούν να πληρώνονται στους λογαριασμούς που διαθέτουν σε άλλες χώρες, λόγω των capital controls. Αυτή η τάση αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία χρονιά αναδεικνύοντας την ανάκαμψη της αγοράς εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider