Στο ναδίρ οι επενδύσεις σε ακίνητα το 2016

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο ναδίρ οι επενδύσεις σε ακίνητα το 2016

Νέα πτώση σημείωσαν το 2016 οι επενδύσεις στην ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων παρά την σημαντική μείωση των τιμών που έχει παρατηρηθεί τα χρόνια της κρίσης. Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ακινήτων NAI Hellas οι επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα στη χώρα μας από τα 1,1 δισ. που ήταν το 2014 έπεσαν στα 620 εκατ. ευρώ το 2015 και υπολογίζονται στα μόλις 440 εκατ. ευρώ το 2016.

Πάντως, μετά από σχεδόν μια δεκαετία πτώσης τιμών και μισθωμάτων η ελληνική αγορά παρουσιάζει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που εντοπίζονται κυρίως στην αγορά των ξενοδοχείων αλλά και στα ακίνητα που βρίσκονται πίσω από τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών. Αυτό σημειώνει η εταιρεία συμβούλων ακινήτων NAI Hellas στην τελευταία έρευνα για την Ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων της NAI Global.

Λόγω του υψηλού κινδύνου της ελληνικής οικονομίας η ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων παραμένει ενδιαφέρον επενδυτικός προορισμός κυρίως για επενδυτές υψηλού ρίσκου. «Οι υψηλές αποδόσεις που ζητούν οι επενδυτές στην ελληνική αγορά ακινήτων αντικατοπτρίζουν τον υψηλό αντιληπτό κίνδυνο. Σε αυτό συμβάλλουν οι συνεχόμενες αλλαγές του φορολογικού καθεστώτος, η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, η έλλειψη ρευστότητας αλλά και η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων που συνεπάγεται και τη μη ύπαρξη τραπεζικής χρηματοδότησης», σημειώνει η εταιρεία συμβούλων ακινήτων.

Ενδιαφέρον για γραφεία και αποθήκες

Σύμφωνα με την NAI Hellas, που εκπροσωπεί την ΝΑΙ Global στην Ελληνική αγορά, ενδιαφέρον καταγράφεται και για γραφειακούς χώρους πρώτης κατηγορίας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αλλά και για ακίνητα logistics.

Στην αγορά γραφείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τα μισθώματα μειώθηκαν από το 2008 κατά περίπου 40%, ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια η αγορά παρουσιάζει σταθεροποιητική τάση και αναμένεται σταδιακά να ανακάμψει δεδομένου και των προβλέψεων για άνοδο του ΑΕΠ και της απασχόλησης το 2017. Οι αποδόσεις που ζητούν οι επενδυτές για πρώτης κατηγορίας γραφειακούς χώρους στην Αθήνα φθάνουν το 8,25%, κατά 2,25% υψηλότερες του Ευρωπαϊκού μέσου όρου που φθάνει το 6%. Οι αποδόσεις για την αντίστοιχη κατηγορία γραφειακών χώρων στην Γενεύη ανέρχονται στο 2,90%, στην Κοπεγχάγη, στη Στοκχόλμη και στο Λονδίνο στο 3,75% και στο Βερολίνο στο 3,9%, ενώ τις υψηλότερες αποδόσεις καταγράφουν η Μόσχα (10,8%) και η Τιφλίδα (10%).

Στην αγορά ακινήτων logistics, τα μισθώματα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα όμως τα ποσοστά πληρότητας, ειδικά για ακίνητα πρώτης κατηγορίας άνω των 5.000τ.μ. αυξάνονται καθώς αυξάνεται και η ζήτηση για τέτοιου είδους ακίνητα. Οι αποδόσεις για πρώτης κατηγορίας ακίνητα logistics φθάνουν στο 11,50% στην Αθήνα, με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο να φθάνει το 8,05% και τις χαμηλότερες αποδόσεις να καταγράφονται στο Λονδίνο (4,25%) και στο Βερολίνο (5,40%).

Δεδομένης όμως της αναμενόμενης σταθεροποίησης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της επακόλουθης μείωσης των αποδόσεων, δημιουργούνται ευκαιρίες για σημαντική αύξηση κεφαλαίου για τους επενδυτές που θα προχωρήσουν σήμερα σε μια επένδυση στην Ελλάδα. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι οι αποδόσεις γραφειακών χώρων στην Ελλάδα πριν το 2008 ήταν κάτω από 6,5% (ήτοι 1,75% χαμηλότερες συγκριτικά με σήμερα), ενώ για τα ακίνητα logistics ήταν κάτω από 9% (ήτοι 2,5% χαμηλότερες συγκριτικά με σήμερα).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider