Πάνω από 80 εκατ. ευρώ επένδυσαν οι εταιρείες ακινήτων το 2016

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από 80 εκατ. ευρώ επένδυσαν οι εταιρείες ακινήτων το 2016

Σημαντικές επενδύσεις υλοποιούν σε περίοδο αβεβαιότητας οι εισηγμένες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ). Μέχρι στιγμής φέτος και οι τέσσερις ελληνικές ΑΕΕΑΠ έχουν επενδύσει περισσότερα από 85 εκατ. ευρώ στην ελληνική και ξένη αγορά ακινήτων. Μάλιστα, τα επενδυτικά πλάνα τους επεκτείνονται και το 2017, καθώς οι εταιρείες αναζητούν ευκαιρίες στον τουρισμό, ενόψει και της αναδιάρθρωσης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

H Grivalia Properties έλαβε πρόσφατα το πράσινο φως από την γενική συνέλευση των μετόχων της για την εξαγορά τριών ακινήτων της Eurobank Leasing έναντι συνολικού τιμήματος 5,8 εκατ. ευρώ περίπου. Είχε προηγηθεί η αγορά αντί ποσού της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ του συγκροτήματος γραφείων επιφάνειας 19.700 τμ Arcadia Business Center. Τον περασμένο Μάρτιο η εταιρεία είχε πλειοδοτήσει με το πόσο των 11,25 εκατ. ευρώ σε πλειστηριασμό για την απόκτηση κτηρίου γραφείων επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, επιφάνειας 3.990 τμ. Ακόμη, η Grivalia Properties υλοποιεί σημαντική επένδυση ύψους 14 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand για την ανακατασκευή κτηρίου, μέρους των παλαιών εγκαταστάσεων της Παπαστράτος, στον Πειραιά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Εθνική Πανγαία η οποία πρόσφατα αγόρασε εννέα κτήρια γραφείων και καταστημάτων στην Ιταλία έναντι τιμήματος 21,56 εκατ. ευρώ. Τα κτήρια είναι εκμισθωμένα σε διεθνούς φήμης εταιρείες και το ιταλικό Δημόσιο. Ακόμη, η μεγαλύτερη ελληνική ΑΕΕΑΠ έχει προχωρήσει φέτος στην αγορά εμπορικών καταστημάτων και γραφείων στην Ελλάδα (Αθήνα, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης) επενδύοντας το ποσό των 11 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε την είσοδο της στον χώρο των ξενοδοχείων πόλης και των φοιτητικών εστιών προχώρησε πρόσφατα στη σύναψη μνημονίου συνεργασίας για την απόκτηση δύο ακινήτων στην Πάτρα, τα οποία πρόκειται να εκμισθωθούν προκειμένου να διαμορφωθούν και να λειτουργήσουν, από τον μισθωτή, ως ξενοδοχειακή μονάδα κλασσικού τύπου 116 δωματίων το πρώτο και ως ξενοδοχειακή μονάδα 48 επιπλωμένων διαμερισμάτων απευθυνόμενων σε φοιτητές το δεύτερο.

Επενδύσεις έχει υλοποιήσει και η νεότερη ΑΕΕΑΠ, η Intercontinental International (ICI) η οποία δαπάνησε το ποσό των 7,4 εκατ. ευρώ για την εξαγορά δύο ορόφων γραφείων στον Πύργο Αθηνών και ενός εμπορικού καταστήματος 4.000 τ.μ. στο Ηράκλειο Κρήτης.

Τι θα γίνει το 2017

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επενδύσεις θα συνεχιστούν και με το νέο έτος. Ειδικά οι δύο μεγάλες ΑΕΕΑΠ (Πανγαία και Grivalia) ήδη εκπονούν τα πλάνα τους για το 2017 στοχεύοντας βασικά στα καλά ακίνητα εισοδήματος (γραφεία και καταστήματα) αλλά και στον τομέα του τουρισμού. Εξάλλου, παράγοντες της αγοράς αναμένουν ότι η αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων θα ανοίξει πολλές ευκαιρίες επενδύσεων σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επόμενες κινήσεις της Trastor AEEAΠ, η οποία έχει παραμείνει επενδυτικά ήσυχη τα τελευταία χρόνια λόγω και των αλλαγών σε μετοχικό επίπεδο. Μετά από την είσοδο του αμερικανικού ομίλου Varde Partners ως στρατηγικού επενδυτή και την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου η εταιρεία διαθέτει κεφάλαια προς επένδυση και αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις σύντομα.


Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι ΑΕΕΑΠ θα προχωρήσουν σε επενδύσεις είναι και η μεγάλη επιβάρυνση που δέχθηκαν στην φορολόγηση των αποθεματικών τους συμπεριλαμβανομένων και των χρηματικών διαθεσίμων. Αυτό σημαίνει πως οι εταιρείες αυτές θέλουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις και να μειώσουν το ρευστό που διαθέτουν στα ταμεία τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider