Η Dolphin Capital και το «χρυσό παιδί» του real estate

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Dolphin Capital και το «χρυσό παιδί» του real estate

Η Dolphin Capital Investors και ο ιδρυτής της Μίλτος Καμπουρίδης για παραπάνω από μια δεκαετία κυριάρχησαν στα πρωτοσέλιδα των οικονομικών εφημερίδων. Δεν ήταν και λίγο, μια εταιρεία ελληνικών συμφερόντων να εισάγεται στην εναλλακτική αγορά ΑΙΜ του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, να αντλεί χρήματα από κορυφαία funds και να υλοποιεί επενδύσεις στον τομέα του τουριστικού real estate σε όλο τον κόσμο. Και όμως τα πράγματα άλλαξαν. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια της εταιρείας για νέες τουριστικές εγκαταστάσεις μπαίνουν στον «πάγο» ενώ τα πολυτελή θέρετρα της σε Ελλάδα, Νοτιοανατολική Ευρώπη και Καραϊβική βάζουν πωλητήριο καθώς η Dolphin Capital Investors μπαίνει στην τελική ευθεία της ύπαρξης της.

Όλα ξεκίνησαν το 2004 όταν ο πολυσχιδής και μορφωμένος από το MIT Ελληνοκύπριος Μίλτος Καμπουρίδης άφησε το SREP (Soros Real Estate Partners) του διάσημου μεγαλοεπενδυτή George Soros στο οποίο ήταν ιδρυτικό στέλεχος και μαζί με τον Pierre Χαραλαμπίδη ίδρυσαν την Dolphin Capital Partners με στόχο την αγορά του τουρισμού. Το καλοκαίρι του 2005 ιδρύθηκε η Dolphin Capital Investors, η οποία τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς παίρνει τον δρόμο για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Από την πρώτη στιγμή η εταιρεία έτυχε της εμπιστοσύνης μεγάλων επενδυτικών funds, τα οποία στήριξαν την μετοχή της εταιρείας.

«Ξεκινήσαμε με 5 εκατομμύρια ευρώ ίδια κεφάλαια και ζητήσαμε από την αγορά άλλα 100 τα οποία καλύψαμε μέσα σε λίγες ημέρες. Το ίδιο συνέβη και με την αύξηση κεφαλαίου που έγινε τον Οκτώβριο του 2006, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία υπερκαλύφθηκε αμέσως. Η μετοχή μας έχει μία από τις καλύτερες παρουσίες στην αγορά AIM του Λονδίνου με κέρδη 90% από την τιμή εισαγωγής», είχε αναφέρει ο Μίλτος Καμπουρίδης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος το 2007.

Σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχος της DCI είναι η αμερικανική Third Point LLC που κατέχει ποσοστό 20%, ενώ σημαντικά ποσοστά κατέχουν και άλλα ηχηρά ονόματα όπως οι Jo Hambro (10,1%), Fortress (9,8%), Dolphin Capital Holdings (9,7%), Majedie UK Equity Fund (7,7%), Asset Value Investors (7,2%), BlackRock Inc (5,2%) και Oak Hill (4,4%).

Η εταιρεία ξεκίνησε άμεσα να αναπτύσσει «επίγειους παράδεισους» σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, Κροατία, Παναμά και Άγιο Δομίνικο. Μόνο στη χώρα μας η εταιρεία έχει στο χαρτοφυλάκιό της συνολικά 10 resorts υπό ανάπτυξη σε 17.000 στρέμματα, και από αυτά ήδη δύο, το Amanzoe στο Πόρτο Χέλι και το Nikki Beach επίσης στην ίδια περιοχή λειτουργούν. Όπως είχε αποκαλύψει ο κ. Καμπουρίδης στην Ελλάδα έχουν επενδυθεί ίδια κεφάλαια πάνω από 300 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου στη χώρα έχει προϋπολογισμό άνω των 2 δισ. ευρώ.

Το Amanzoe και το Nikki Beach αλλά και το έργο Playa Grande Golf & Resort, συμπεριλαμβανομένου του ξενοδοχείου Amanera στην Δομινικανή Δημοκρατία έβαλαν την εταιρεία στο ραντάρ του διεθνή Τύπου με Μέσα όπως το Forbes, η Wall Street Journal, το Bloomberg και οι Financial Times να φιλοξενούν εκτενή αφιερώματα για την Dolphin Capital Investors και τον Μίλτο Καμπουρίδη. Εξάλλου τα πολυτελή resorts της εταιρείας αποτέλεσαν από την πρώτη στιγμή σημεία έλξης του παγκόσμιου jet set.

Το «χρυσό παιδί» του real estate

Κινητήρια δύναμη πίσω από την Dolphin Capital ήταν και παραμένει ο Μίλτος Καμπουρίδης. Γόνος εύπορης οικογένειας της Κύπρου έδειξε από την πρώτη στιγμή την ευφυΐα του συμμετέχοντας σε δύο Μαθηματικές Ολυμπιάδες στο Πεκίνο και τη Μόσχα. Σπούδασε στο ΜΙΤ από το οποίο έλαβε τρία πτυχία.

Έπιασε δουλειά στη Goldman Sachs αλλά γρήγορα άφησε την επενδυτική τράπεζα για να γίνει ιδρυτικό στέλεχος του Soros Real Estate Partners που ιδρύθηκε το 1999 από τον διάσημο μεγαλοεπενδυτή George Soros.

Ενώ ήταν στη SREP, ο Καμπουρίδης ήταν υπεύθυνος κυρίως για επενδύσεις σχετικές με outsourcing σε ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο και για την επενδυτική στρατηγική της SREP στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ήταν ο deal leader και Ιδρυτής της Mapeley Ltd, η οποία εξελίχθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία real estate outsourcing στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού κέρδισε δύο μεγάλα 20ετή συμβόλαια πολλών δισ. λιρών Αγγλίας

Το 2005 παντρεύτηκε την Μαρίνα Βερνίκου και ταυτόχρονα έγινε γνωστός στα σαλόνια της αθηναϊκής κοινωνίας συμμετέχοντας και διοργανώνοντας κοσμικές εκδηλώσεις. Με την Μάρινα Βερνίκου απέκτησε τρία παιδιά.

Τα επόμενα βήματα

Όμως, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, ένας συνδυασμός της κρίσης, των μεγαλεπήβολων σχεδίων και του υπέρογκου δανεισμού οδήγησαν την Dolphin Capital στο να ανακοινώσει τις διαδικασίες για το κλείσιμο της και την πώληση όλου του χαρτοφυλακίου της μέχρι τα τέλη του 2019.

Η ίδια η εταιρεία με ανακοίνωση της τονίζει ότι η κίνηση αυτή είναι λογική δεδομένου του σκοπού της, αλλά δεν εξηγεί πως γίνεται να βάζει σε αντίστροφη μέτρηση την λειτουργία της ενώ τόσα projects βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη.

Η Dolphin Capital Investors ξεκίνησε από πέρσι να πουλάει περιουσιακά στοιχεία. Συγκεκριμένα πούλησε τη συμμετοχή της στην κυπριακή εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Aristo Developers, ενώ πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε την πώληση του έργου Playa Grande Golf & Resort, συμπεριλαμβανομένου του ξενοδοχείου Amanera στην Δομινικανή Δημοκρατία. Το Playa Grande πουλήθηκε σε κοινοπραξία επενδυτών, με επικεφαλής τη Third Point LLC, που αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της DCI. Το τίμημα της συναλλαγής, περί τα 140 εκατ. δολάρια, πήγε σχεδόν εξ ολοκλήρου στον δανεισμό της.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η DCI δρομολογεί έκτακτη γενική συνέλευση έπειτα από σχετική συμφωνία των κύριων μετόχων της που ήδη έχουν δεσμευτεί να υπερψηφίσουν την πρόταση της εταιρείας, για την ανανέωση του περιθωρίου λειτουργίας της για τουλάχιστον τρία έτη, με στόχο να ολοκληρωθεί το επενδυτικό της πρόγραμμα και να είναι σε θέση να πωλήσει, χωρίς πίεση χρόνου, το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο και να διανείμει τις σχετικές υπεραξίες στους μετόχους της.

Όπως διευκρινίζει η Dolphin Capital Investors από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου τον Δεκέμβριο του 2005 είχε δημιουργηθεί με τη μορφή ενός closed end fund, με δεκαετή διάρκεια ζωής (έως τον Δεκέμβριο του 2015) και με στόχο (όπως συνήθως τα σχετικά funds) να επενδύει, να αναπτύσσει και στη συνέχεια να διαθέτει προς πώληση τα έργα της, δημιουργώντας υπεραξία για τους μετόχους.

Τον Ιούνιο του 2015, στο πλαίσιο σχετικής αύξησης κεφαλαίου ύψους 75 εκατ. ευρώ, αποφασίστηκε σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων να παραταθεί η διάρκειά της και μετά τον Δεκέμβριο του 2015 έτσι ώστε να αναπτυχθούν τα core assets της εταιρείας και συγκεκριμένα τα Playa Grande (στη Δομινικανή Δημοκρατία), Pearl Island (στον Παναμά), Amanzoe, Kilada Hills και Κέα (στην Ελλάδα) και να πωληθούν τα λοιπά της έργα. Η εν λόγω γενική συνέλευση προέβλεπε και μια νέα Γ.Σ. μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 έτσι ώστε να αποφασιστεί το μέλλον της εταιρείας με βάση και τα αποτελέσματα του 18μηνου.

Παράλληλα έχει ολοκληρώσει την τελική αδειοδότηση των έργων της Pearl Island, Kilada Hills και Κέα, καθιστώντας τα έτσι ώριμα για πώληση ή κοινοπρακτική ανάπτυξη με άλλους επενδυτές. Αναφορικά με την ανάπτυξη των έργων στην Κοιλάδα Αργολίδας (Kilada Hills Golf Resort) και στην Κέα (5άστερο ξενοδοχείο με τουριστικές κατοικίες), σύμφωνα με τα στελέχη της, προχωρούν κανονικά με σκοπό να ολοκληρωθούν μέχρι το 2019.

Η Dolphin Capital και το «χρυσό παιδί» του real estate
Η Dolphin Capital και το «χρυσό παιδί» του real estate
Η Dolphin Capital και το «χρυσό παιδί» του real estate
Η Dolphin Capital και το «χρυσό παιδί» του real estate

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider