Αλλάζουν όλα στα ξενοδοχεία

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζουν όλα στα ξενοδοχεία

Χρονιές μεγάλων εξελίξεων στον τομέα των ξενοδοχείων είναι το 2016 και το 2017. Μια σειρά σημαντικών αλλαγών επανακαθορίζουν την ξενοδοχειακή αγορά, ενώ η ίδια καλείται να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η αυξημένη φορολογία αλλά και η Airbnb.

Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές είναι η εφαρμογή του νόμου 4276/2014 βάσει του οποίου όλες οι υπάρχουσες άδειες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων καταργούνται στα τέλη του 2017, οπότε και γίνεται απαραίτητη η λήψη νέας άδειες.

Μόνο που τότε θα ισχύσει νέο σύστημα κατηγοριοποίησης. Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων και εκτιμητών ακινήτων NAI Hellas, ο διαχωρισμός των διαδικασιών για την κατάταξη και την αδειοδότηση των τουριστικών μονάδων – που πριν πήγαιναν μαζί – θα επιφέρει γενικευμένη ανακατανομή του υπάρχοντος τουριστικού αποθέματος σε κατηγορίες αστεριών.

Το νέο πιστοποιητικό κατάταξης σε αστέρια περιλαμβάνει 13 κατηγορίες με συνολικά 161 κριτήρια βαθμολόγησης, όπως τεχνικές προδιαγραφές, ελάχιστο μέγεθος χώρων και δωματίων, προσφερόμενες υπηρεσίες κ.α., ενώ οι βαθμοί που πρέπει να συγκεντρώσει η επιχείρηση ξεκινούν από 1.500 για πιστοποίηση ενός αστέρα και φθάνουν τους 5.500 για πιστοποίηση 5 αστέρων.

«Τα νέα κριτήρια που θεσπίζονται είναι ιδιαίτερα αυστηρά με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός τουριστικών μονάδων να αλλάξει σύντομα κατηγορία», αναφέρει η εταιρεία.

Ανοίγει ο δρόμος για νέα ξενοδοχεία

Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2016, νέα υπουργική απόφαση κατάργησε τα «Μέτρα για ελεγχόμενη τουριστική ανάπτυξη. Περιοχές ελέγχου τουριστικής ανάπτυξης» που έθεταν περιορισμούς τόσο στην ανέγερση νέων καταλυμάτων όσο και στην αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων. Σύμφωνα με την παλαιά απόφαση, υπήρχαν δύο κατηγορίες περιοχών, οι κορεσμένες περιοχές και οι περιοχές ελεγχόμενης τουριστικής ανάπτυξης, οι τελευταίες εκ των οποίων αφορούσαν 76 περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Στις κορεσμένες περιοχές απαγορευόταν η ανέγερση νεών καταλυμάτων ενώ επιτρεπόταν η προσθήκη επιπλέον εγκαταστάσεων με σκοπό την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών για ξενοδοχεία 4 αστέρων και άνω. Στις περιοχές ελεγχόμενης τουριστικής ανάπτυξης, η παλαιά απόφαση επέτρεπε την ανέγερση ξενοδοχείων της κατηγορίας 4 αστέρων και άνω καθώς και την αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων σε κατ’ ελάχιστον όμως κατηγορία 4 αστέρων.

Σύμφωνα με την NAI Hellas, η κατάργηση μετά από 30 χρόνια του καθεστώτος των περιοχών ελέγχου τουριστικής ανάπτυξης αποτελεί σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης καθώς επιτρέπει σε ξενοδοχεία χαμηλής κατηγορίας να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους, και αποτελεί σημαντικό επενδυτικό κίνητρο για την επαναλειτουργία κλειστών ξενοδοχειακών μονάδων. Επιπλέον, δείχνει την ανάγκη του κλάδου να λειτουργεί στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς. Ο τουριστικός κλάδος όπως και οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας επηρεάζεται από την υπάρχουσα ζήτηση και προσφορά, και έχει μηχανισμούς ώστε να μπορεί αυτόνομος να αντιλαμβάνεται την ανάγκη για επιπλέον τουριστική ανάπτυξη και σε ποιο επίπεδο.

«Βραχνάς» η φορολογία

Την ίδια στιγμή, όμως, οι σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις που έχει υποστεί η αγορά των ξενοδοχείων επηρεάζουν σημαντικά τον κλάδο και επιβαρύνουν το Ελληνικό τουριστικό προϊόν, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητά του. Πέρα από την αύξηση του ΦΠΑ. στις υπηρεσίες φιλοξενίας αλλά και στις υπηρεσίες εστίασης που επίσης επηρεάζουν και το ξενοδοχειακό κλάδο, ακόμα και σε νησιά του Αιγαίου που απολάμβαναν μέχρι πρότινος ευνοϊκό καθεστώς, ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει την επιβολή του ημερήσιου τέλους διαμονής που προβλέπεται για όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων αλλά και την κατάργηση της εξαίρεσης των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των ξενοδοχείων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που θα ανέρχεται στο 0,1% της φορολογητέας αξίας του ακινήτου.

«H φορολογική επιβάρυνση αποτελεί πάντα αντικίνητρο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά παγκοσμίως και οδηγεί σε χαμηλή ανταγωνιστικότητα και αδιαφάνεια. Αντίθετα κίνητρα για φοροαπαλλαγές θα πρόσφεραν και μεγαλύτερη διαφάνεια αλλά και περισσότερα έσοδα στα ταμεία του κράτους», σημειώνει η εταιρεία συμβούλων.

Η «απειλή» του Airbnb

Σύμφωνα με την NAI Hellas, η ανεξέλεγκτη δράση των υπηρεσιών της οικονομίας του διαμοιρασμού (sharing economy) όπως η Airbnb που ανταγωνίζονται κάθετα τον ξενοδοχειακό κλάδο επηρέασε σημαντικά το 2015 τις πληρότητες των ξενοδοχείων. Επιπλέον, η οικονομία του διαμοιρασμού δεν προκαλεί μόνο αθέμητο ανταγωνισμό ως προς τα ξενοδοχεία αλλά επηρεάζει και τις τοπικές κατοικίες όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Βερολίνου όπου οδήγησε σε ραγδαία αύξηση των ενοικίων κατοικιών, κατά 50%.

Στο πλαίσιο αυτό, το uπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέο νόμο ο οποίος προβλέπει φορολογική επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων μέσω διαδικτυακών πλατφορμών που θα φθάνει το 3% για τιμές ενοικίασης μέχρι 150 ευρώ ανά διανυκτέρευση και το 6% για τιμές ενοικίασης άνω των 150€ ανά διανυκτέρευση. Επιπλέον, θα προβλέπει μέγιστη διάρκεια ενοικίασης τις 90 ημέρες ετησίως και την εγγραφή τέτοιου είδους ενοικιαζόμενων ακινήτων σε ειδικό μητρώο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider