Σε τιμές ρεκόρ τα σπίτια στο Λονδίνο, αλλά για λίγο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε τιμές ρεκόρ τα σπίτια στο Λονδίνο, αλλά για λίγο

Πιο απρόσιτα από ποτέ έχουν γίνει τα σπίτια στο Λονδίνο, καθώς τα χαμηλά επιτόκια επιτρέπουν στους αγοραστές να δανειστούν περισσότερο και όλο και περισσότεροι επενδυτές στρέφονται στα ακίνητα. Την ίδια στιγμή ειδικοί προειδοποιούν πως η πτώση των τιμών το επόμενο διάστημα θα είναι ραγδαία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Hometrack πλέον ο μέσος Λονδρέζος χρειάζεται 12,4 φορές το ετήσιο μικτό εισόδημα του για να αγοράσει ένα σπίτι στη βρετανική πρωτεύουσα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναλογία στην ιστορία.

Η ετήσια αύξηση των τιμών στο Λονδίνο έφτασε το 9,1% τον Οκτώβριο, σημειώνοντας έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης των τελευταίων τριών ετών. Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 86% από το 2009 καθώς το νέο απόθεμα κτηρίων δεν κατάφερε να καλύψει την ζήτηση που προέρχεται τόσο από ντόπιους όσο και από ξένους επενδυτές.

Οι αυξημένες τιμές ανάγκασαν την κυβέρνηση της Βρετανίας να προϋπολογίσει περισσότερες από 3 δισ. λίρες για την κατασκευή περισσότερων από 90.000 σπιτιών στην βρετανική πρωτεύουσα μέχρι το 2021.

«Οι ξένοι αγοραστές που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο, η ισχυρή ζήτηση από τους ντόπιους επενδυτές που αναζητούν προστασία από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και η τεράστια ζήτηση από πιθανούς ιδιοκτήτες έχουν οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση τις τιμές», σχολιάζει ο Richard Donnell, διευθυντής της Hometrack, στο Bloomberg. «Το άλμα των τιμών ξεπερνάει κατά πολύ τις αυξήσεις των εισοδημάτων και για αυτό τον λόγο πολλοί άνθρωποι οδηγούνται εκτός του Λονδίνου».

«Οι τιμές πέφτουν πιο γρήγορα από όσο νομίζετε»

Την ίδια στιγμή πάντως ειδικοί προειδοποιούν ότι οι τιμές των ακινήτων στην Βρετανία μπορεί να πέφτουν με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς από αυτούς που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Εκθέσεις που έγιναν μετά από το δημοψήφισμα για το Brexit δείχνουν ότι η αξία της γης στη βρετανική πρωτεύουσα έχουν υποχωρήσει κατά περισσότερο από 10%, ενώ οι τιμές των σπιτιών είναι κατά 11% χαμηλότερες από την κορυφή που είχαν χτυπήσει το 2014, δήλωσε ο Frank Daly, πρόεδρος της ιρλανδικής ΝΑΜΑ που διαχειρίζεται «κόκκινα δάνεια» και στοιχεία ενεργητικού διασωσμένων τραπεζών.

«Η ανάλυση μας δείχνεις ότι η πτώση των τιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ υψηλότερο από τις επίσημες εκτιμήσεις», δήλωσε ο Daly. «Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν και άλλο τα επόμενα χρόνια, λόγω της αντίδρασης που προκαλεί η αδύναμη οικονομία και της πιθανότητας πολλές εταιρείες να μεταφέρουν τα γραφεία τους μακριά από τη Βρετανία ως αποτέλεσμα του Brexit».

Οι τιμές των γραφείων στο Σίτι του Λονδίνου υποχώρησαν με το μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά ετών τον Ιούλιο, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ακινήτων CBRE. Οι τιμές των σπιτιών στη Βρετανία υποχώρησαν για πέμπτο συνεχή μήνα τον Αύγουστο, καταγράφοντας το χειρότερο πτωτικό σερί από το 2009, καθώς οι υψηλότεροι φόροι και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επηρέασαν αρνητικά τη ζήτηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider