Ευκαιρίες κρύβουν τα εξοχικά της Κρήτης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευκαιρίες κρύβουν τα εξοχικά της Κρήτης

Περισσότερο από 40% της αξίας του έχουν χάσει οι εξοχικές κατοικίες στην Κρήτη τα χρόνια της κρίσης, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Δανός, η οποία συνεργάζεται με την BNP Paribas Real Estate.

Σύμφωνα με την μελέτη της εταιρείας, ο αριθμός των απούλητων εξοχικών κατοικιών στην Κρήτη υπολογίζεται σε 5.000 περίπου, αριθμός που έχει παραμείνει σχεδόν σταθερός την τελευταία πενταετία, λόγω της παύσης της οικοδομικής δραστηριότητας και του περιορισμένου ενδιαφέροντος από ξένους ή εγχώριους επενδυτές. Η Δανός αναφέρει ότι στην αγορά εξοχικής κατοικίας καταγράφονται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, δεδομένης της μεγάλης πτώσης των τιμών κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών.

Πάντως, σε γενικές γραμμές, υπάρχει η πεποίθηση ότι η αγορά κατοικιών άγγιξε τα πλέον χαμηλά επίπεδα το 2015 και έχει εισέλθει σε σχετική τροχιά ανάκαμψης από τις αρχές του 2016, όσο η οικονομία σταθεροποιείται, ενισχύοντας έτσι τη γενικότερη πορεία ανάκαμψης.

Η αγορά κατοικίας στη Κρήτη εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μικρό όγκο συναλλαγών, με τις τιμές να παρουσιάζουν τάσεις σταθεροποίησης σε κεντρικές περιοχές και ήπιες πτωτικές τάσεις στις λοιπές περιοχές, ενώ σχετικά αυξημένο μισθωτικό ενδιαφέρον παρουσιάζεται για κατοικίες μεσαίου μεγέθους και καλής ποιότητας κατασκευής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ζητούμενες τιμές κινήθηκαν πτωτικά σε σχέση με το 2014 σε ποσοστό περίπου 5- 10%, ενώ η πτωτική διαπραγμάτευση κινείται πλέον σε ποσοστά άνω του 10-15%.

Ειδικότερα:

Στα Χανιά, στην περιοχή του κέντρου, η πλειοψηφία των κατοικιών είναι τουλάχιστον 25-30ετίας και το εύρος τιμών κυμαίνεται στα 750-1.200 ευρώ/τμ, ανάλογα με τη θέση, την ηλικία και τη συντήρηση, ενώ οι τιμές πώλησης για νεόδμητα ακίνητα κυμαίνονται στα 1.800-2.100 ευρώ/τμ. Οι τιμές πώλησης για νέες συμβατικές κατασκευές σε δημοφιλείς οικιστικές περιοχές κοντά στο κέντρο της πόλης, κυμαίνονται στα 1.600-1.900 ευρώ/τμ στην Χαλέπα, στα 1.550-1.800 ευρώ/τμ στη Νέα Χώρα και στα 1.450-1.650 ευρώ/τμ στα Λενταριανά και την Αμπεριά.

Όσον αφορά τις τιμές μίσθωσης, αυτές παρέμειναν σχεδόν σταθερές σε σχέση με το 2015.

Στο Ηράκλειο, στην περιοχή του κέντρου, η πλειοψηφία των κατοικιών είναι άνω της 25ετίας, με τις τιμές πώλησης να κυμαίνονται στα 1.000-1.400 ευρώ/τμ, ανάλογα με τη συντήρηση και τη δυνατότητα στάθμευσης. Οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων σε δημοφιλείς περιοχές περιμετρικά του κέντρου, όπως η Ανάληψη, ο Μασταμπάς και ο Θέρισσος, καθώς και στο προάστιο του Αγίου Ιωάννη κυμαίνονται στα 1.800-2.200 ευρώ/τμ. Στις υπόλοιπες επεκτάσεις (Δειλινά, Κορώνη Μαγαρά, Μεσαμπελιές, Πατέλες, Πόρος, Κατσαμπάς, Μπενντεβή), οι τιμές πώλησης κυμαίνονται στα 1.700-2.100 ευρώ/τμ. Οι τιμές μίσθωσης παρέμειναν σχεδόν σταθερές και κυμαίνονται στα 4-6 ευρώ/τμ, με τις μεγαλύτερες τιμές να αφορούν το κέντρο και δημοφιλή προάστια, όπως ο Άγιος Ιωάννης.

Στο Ρέθυμνο, η πλειοψηφία των κατοικιών στην περιοχή της Παλιάς Πόλης είναι κτίρια μεγάλης παλαιότητας, με το εύρος τιμών πώλησης να κυμαίνεται στα 1.000-1.400 ευρώ/τμ, ανάλογα με το επίπεδο συντήρησης. Οι τιμές πώλησης για νέες συμβατικές κατοικίες σε περιοχές κοντά στο κέντρο, όπως η Καλλιθέα, ο Μασταμπάς και ο Κουμπές, κυμαίνονται στα 1.600-2.000 ευρώ/τμ ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ιδιοκτησίας, όπως η προβολή, ο όροφος, η θέα και το μέγεθος.

Τα μισθώματα παρέμειναν σταθερά σε σχέση με το 2015, με τη μείωση να κυμαίνεται στα επίπεδα του 10% περίπου όσον αφορά την τελευταία τριετία.

Τέλος, στο Λασίθι, στις πόλεις του Αγίου Νικολάου, της Ιεράπετρας και της Σητείας, οι μεγαλύτερες τιμές πώλησης εντοπίζονται στην παραθαλάσσια ζώνη, καθώς και στις νέες επεκτάσεις, λόγω της ύπαρξης κατασκευών μικρής ηλικίας, ενώ οι τιμές πώλησης στα παλαιά τμήματα των πόλεων είναι ελαφρώς μικρότερες. Όσον αφορά τις τιμές μίσθωσης, αυτές παρέμειναν σταθερές σε σχέση με το 2015.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider