ΕΝΦΙΑ και δάνεια «πνίγουν» την κτηματαγορά

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΝΦΙΑ και δάνεια «πνίγουν» την κτηματαγορά

Εγκλωβισμένη ανάμεσα στην υψηλή φορολογία, την μηδαμινή χρηματοδότηση και το σχεδόν μηδενικό αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει η ελληνική κτηματαγορά. Ο ΕΝΦΙΑ, οι κλειστές στρόφιγγες των τραπεζών και η αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας σπρώχνουν Έλληνες και ξένους μακριά από την αγορά ακινήτων με αποτέλεσμα ενώ οι τιμές να πέφτουν συνεχώς, οι αγοραπωλησίες να παραμένουν ελάχιστες.

Το μόνο θετικό στοιχείο που διαβλέπουν παράγοντες της κτηματαγοράς από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη είναι ότι οι ρυθμοί μείωσης των τιμών υποχωρούν διαρκώς. Γεγονός που δείχνει πως πλησιάζουμε σιγά-σιγά στον πάτο του βαρελιού. Βέβαια, οι ειδικοί δεν αναμένουν αντιστροφή της κατάστασης πριν από το 2018 και αφού βεβαίως έχει υπάρξει ανάταση της πραγματικής οικονομίας αλλά και μείωση της φορολογίας.

«Οι φόροι στην ακίνητη περιουσία επιδρούν αρνητικά στις επιλογές των επενδυτών για αγορά, ενοικίαση ή ανέγερση νέων κατοικιών. Οι φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως φόροι επί των συναλλαγών, οι επαναλαμβανόμενοι φόροι (πχ. ΕΝΦΙΑ) ή οι φορολογικές ελαφρύνσεις επενεργούν στην αγορά ακινήτων και στην εξέλιξη της στεγαστικής πίστεως από την πλευρά της ζητήσεως», αναφέρει χαρακτηριστικά πρόσφατη έρευνα της Alpha Bank. Από την πλευρά της προσφοράς, η φορολογία μπορεί επίσης να επηρεάσει τη χρήση της γης, είτε μέσω των φόρων στην κατοχή γης, είτε δια των επιβαρύνσεων στην αξιοποίησή της.

Την ζοφερή κατάσταση της αγοράς κατοικίας στην Ελλάδα αναδεικνύουν για άλλη μια φορά τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Με τις τιμές κατοικιών όλη της χώρας να υποχωρούν κατά 2,7% το β’ τρίμηνο η χώρα οδεύει προς τον όγδοο συνεχόμενο χρόνο πτώσης των τιμών.

Το δεύτερο τρίμηνο του έτους, τα νεόδμητα διαμερίσματα (ηλικίας έως 5 ετών) υποχώρησαν κατά 3,3%, ενώ πιο ανθεκτικά αποδείχτηκαν τα παλαιά διαμερίσματα οι τιμές των οποίων μειώθηκαν κατά 2,3%. Αυτό, σύμφωνα με τους μεσίτες οφείλεται σε δύο παράγοντες: Πρώτον ότι η τιμή εκκίνησης των παλαιών διαμερισμάτων ήταν χαμηλότερη από αυτή των καινούργιων και δεύτερον τα τελευταία χρόνια η υποχώρηση των τιμών στα παλαιά διαμερίσματα ήταν πιο απότομη από αυτή των παλαιών.

Η βελτίωση των τιμών στο σύνολο της χώρας, που καταγράφηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015 (2,7% από 5%), οφείλεται κυρίως στην αγορά της Αττικής, όπου οι κατοικίες φέτος μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 2,4% έναντι 4,7% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Την μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψε η αγορά της Θεσσαλονίκης με τις τιμές των διαμερισμάτων να υποχωρούν κατά 4%. Και πάλι όμως παρατηρείται μια μικρή βελτίωση τόσο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016 που είχε καταγραφτεί πτώση 5,9% στις τιμές όσο και με το δεύτερο τρίμηνο του 2015 όπου οι τιμές είχαν υποχωρήσει κατά 5,1%.

Στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας οι τιμές υποχώρησαν κατά 3,5% έναντι πτώσης 5,2% το πρώτο τρίμηνο του 2016 και 5,7% το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Τη μικρότερη πτώση σημείωσαν οι τιμές των διαμερισμάτων στις λοιπές περιοχές της χώρας που υποχώρησαν κατά 2% από 5% το πρώτο τρίμηνο του έτους και 4,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider