Επενδύσεις fast-track 600 εκατ. ευρώ σε Κρήτη και Εύβοια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδύσεις fast-track 600 εκατ. ευρώ σε Κρήτη και Εύβοια

Δύο νέες ξένες άμεσες επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή για ένταξη στη διαδικασία στρατηγικών επενδύσεων fast-track.

Οι δυο αυτές επενδύσεις αφορούν σύνθετα τουριστικά συγκροτήματα, το πρώτο στην Εύβοια και το δεύτερο στην Κρήτη τα οποία εκτιμάται ότι θα προσφέρουν σημαντικό αριθμό έμμεσων και αμέσων θέσεων εργασίας στις τοπικές κοινωνίες.

Ειδικότερα τα δυο τουριστικά συγκροτήματα, θα περιλαμβάνουν ξενοδοχειακές υποδομές, μαρίνα, ειδικού τύπου τουριστικές υποδομές, και παραθεριστικές κατοικίες.Το πρώτο θα αναπτυχθεί στην Κάρυστο της Εύβοιας και το δεύτερο στην περιοχή του Αγίου Νικόλαου στην Κρήτη και σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν υποβληθεί τα δύο έργα προβλέπεται να δημιουργήσουν περίπου 600 άμεσες νέες θέσεις εργασίας .

Πρόκειται για τις επενδύσεις της κοινοπραξίας MIRUM HELLAS, ρωσικών συμφερόντων στην Κρήτη και της RSR αραβικών συμφερόντων στην Εύβοια.

Η επένδυση της MIRUM HELLAS, θα αναπτυχθεί σε έξι ξεχωριστές αυτοτελείς ενότητες – περιοχές, όλες στον νομό Λασιθίου, η ΔΕΣΕ ενέκρινε τη μία εξ αυτών, με την ονομασία «Elounda Hills», αρχικού προϋπολογισμού 408 εκατ. ευρώ, που προβλέπει τη δημιουργία 380 κατοικιών, τριών 5άστερων ξενοδοχείων, και άλλων υποδομών όπως μαρίνας, καταστημάτων, υποδομών κοινής ωφέλειας, κέντρων ευεξίας, υποδομών εστίασης, αθλητικών κέντρων, πάρκων αναψυχής και λοιπών βοηθητικών υποδομών.

Το τουριστικό συγκροτημα θα κατασκευαστεί σε έκταση 840 στρεμμάτων στον Δήμο Αγίου Νικολάου. Η αγορά των εκτάσεων πραγματοποιήθηκε την περίοδο από το 2007 έως το 2009, από την εταιρεία που είναι συμφερόντων του Βιτάλι Μπορίσοφ.

Σε ότι αφορά τη δεύτερη τουριστική επένδυση αυτή της " RSR ” στον Δήμο Καρύστου του Ν. Ευβοίας, η απόφαση της ΔΕΣΕ ορίζει ότι στην συνολική αξιοποιήσημη 'εκταση δεν θα συνυπολογιστούν οι δασικές εκτάσεις. Η εν λόγω επένδυση είναι αρχικού ύψους 191 εκατ. ευρώ και αφορά στη δημιουργία 400 παραθεριστικών κατοικιών, διάφορα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τουριστικό λιμένα, συνεδριακό κέντρο, κ.λπ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Enterprise Greece που αξιολόγησε τα δυο επενδυτικά σχέδια και τα εισήγαμε προς έγκριση στην Διυπουργική Επιτροπή η υλοποίηση τους θα έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην εθνική αλλά και την τοπική οικονομία αναβαθμίζοντας το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν και εμπλουτίζοντάς το με νέες υπηρεσίες, επαυξάνοντας το δίκτυο των μαρίνων της χώρας μας, επιτυγχάνοντας εισροή ξένων κεφαλαίων κατά την περίοδο της αρχικής επένδυσης καθώς και ξένου συναλλάγματος κατά την περίοδο λειτουργίας καθώς και σημαντικών δημοσίων εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους που θα προκύψουν.

Παράλληλα, οι δύο επενδυτές, αραβικών και ρωσικών συμφερόντων, έχουν δεσμευθεί να παράσχουν προσυμφωνημένα και μετρήσιμα ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική και ευρύτερη περιοχή, όπως χορηγίες σε κοινωφελείς υποδομές, υποτροφίες και πρακτική εκπαίδευση νέων της τοπικής κοινωνίας, καθώς και αξιοποίηση υπηρεσιών τοπικών επιχειρήσεων, εργατικού δυναμικού της περιοχής και προμήθεια τοπικών προϊόντων στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider