Στον «πάγο» μπαίνει η αγορά ακινήτων του Λονδίνου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον «πάγο» μπαίνει η αγορά ακινήτων του Λονδίνου

Απότομο τέλος στη ραγδαία αύξηση των τιμών των ακινήτων του Λονδίνου βάζει το «Brexit». Μεσίτες και αναλυτές της αγοράς ακινήτων αναμένουν άμεση επιβράδυνση των συναλλαγών και τερματισμό της ανοδικής πορείας των τιμών.

Η αβεβαιότητα που θα επικρατήσει στην αγορά θα βάλει στον πάγο πολλές συναλλαγές ενώ οι μακροπρόθεσμες συνέπειες στην αγορά θα εξαρτηθούν από το μέγεθος των επιπτώσεων που θα έχει στην οικονομία το Brexit.

Οι τιμές των ακινήτων θα παραμείνουν σταθερές το 2016, δήλωσε στους Financial Times o Adam Challis, επικεφαλής ανάλυσης οικιστικών ακινήτων της εταιρείας συμβούλων JLL. H εταιρεία αναμένει ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν κατά 3% με 5% τόσο το 2017 όσο και το 2018 αλλά αυτή η εκτίμηση βασίζεται στο καλύτερο σενάριο.

Ο Henry Pryor, μεσίτης που δραστηριοποιείται στην αγορά του Λονδίνου, αναμένει μεγαλύτερη πτώση. «Η τιμή του μέσου σπιτιού στη Βρετανία πιθανότατα θα μειωθεί κατά 20.000 λίρες εντός του έτους», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι η πτώση θα είναι πιο ισχυρή στα πολυτελή ακίνητα.

Το Λονδίνο, οι τιμές του οποίου έτρεχαν με 13% ετησίως, θα υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες.

Σημαντικές θα είναι οι επιπτώσεις και στα επαγγελματικά ακίνητα. Η JLL αναμένει ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν κατά 10% τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ ο Mike Prew, αναλυτής στην Jefferies, προέβλεψε ένα «σοκ ζήτησης» καθώς οι επιχειρήσεις θα μεταφέρουν τα γραφεία τους στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Τα ενοίκια γραφείων θα υποχωρήσουν έως και κατά 18% στη διετία προέβλεψε ο κ. Prew βάσει της εκτίμησης ότι περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας θα μεταφερθούν εκτός Λονδίνου.

«Αναμένουμε ότι το Λονδίνο τελικά θα είναι λιγότερο επιτυχημένο και σίγουρα διαφορετικό», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider