Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι προβλέπει για ανακαίνιση ακινήτων και Airbnb

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι προβλέπει για ανακαίνιση ακινήτων και Airbnb
Προβλέπονται βαριές «καμπάνες» έως και 30.000 ευρώ, για όσους δεν δηλώνουν στην εφορία ακίνητα τα οποία νοικιάζουν μέσω Airbnb.

Περικοπές στην ωφέλεια φόρου για όσους προχωρήσουν σε ανακαίνιση των ακινήτων τους, αλλά και βαριές «καμπάνες» έως και 30.000 ευρώ για όσους δεν δηλώνουν στην εφορία ακίνητα τα οποία νοικιάζουν μέσω Airbnb, προβλέπει μεταξύ άλλων το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή.

Αναφορικά με τα ακίνητα τα οποία νοικιάζονται με βραχυχρόνιες μισθώσεις, το νομοσχέδιο ορίζει ότι παρέχεται η δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να ζητά εντός προθεσμίας με έγγραφο ή ηλεκτρονικό αίτημα από κάθε διαχειριστή ψηφιακής πλατφόρμας οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο σχετικά με πρόσωπα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ως πωλητές, για τα οποία προκύπτουν ή μπορεί να προκύψουν φορολογικές υποχρεώσεις στην ημεδαπή.

Σε περίπτωση μη παροχής πληροφοριών καθορίζονται κυρώσεις που ανέρχονται από 5.000 έως και 100.000 ευρώ ανά περίπτωση.

Στα 16.000 ευρώ το ανώτατο όριο δαπάνης

Τη μεγαλύτερη ανατροπή έκρυβαν οι τελικές διατάξεις αναφορικά με τη μείωση φόρου που θα κερδίσουν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων προχωρήσουν σε εργασίες αισθητικής, λειτουργικής ή ενεργειακής αναβάθμισης. Στην αρχική της μορφή, η διάταξη προέβλεπε έκπτωση φόρου 40%, μοιρασμένη σε τέσσερα χρόνια, με το συνολικό όριο δαπάνης στα 48.000 ευρώ.

Με την τελική της μορφή η διάταξη περιορίζει το ανώτατο όριο δαπάνης στα 16.000 ευρώ και κατ’ επέκταση το μέγιστο όφελος φόρου από τα 16.200 ευρώ περιορίζεται στα 6.400 ευρώ.

Παράλληλα όμως το υπουργείο Οικονομικών απάλειψε τη διάταξη η οποία προέβλεπε ότι σε περίπτωση χρήσης της φοροαπαλλαγής οι ιδιοκτήτες ακινήτων χάνουν την έκπτωση 5% στο εισόδημα που εισπράττουν από ενοίκια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider