Νέες επενδύσεις και ΑΜΚ 250 εκατ. σχεδιάζει η Εθνική Πανγαία

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες επενδύσεις και ΑΜΚ 250 εκατ. σχεδιάζει η Εθνική Πανγαία

Νέους επενδυτές αναζητεί η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ σχεδιάζοντας την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα αλλά και να «ανοίξει» την μετοχική της σύνθεση αυξάνοντας το ποσοστό ελεύθερης διασποράς της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο είναι να έχει βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα και να έχει κλείσει η αξιολόγηση της χώρας από τους δανειστές, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αριστοτέλης Καρυτινός κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Η εταιρεία πάντως συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα, έχοντας πραγματοποιήσει την τελευταία τριετία επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία ύψους περίπου 583 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 420 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως σημείωναν κύκλοι της Πανγαία στο περιθώριο της συνέλευσης η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για συμμετοχή της στο σχήμα που θα διεκδικήσει την κατασκευή και διαχείριση του εμπορευματικού κέντρου της ΓΑΙΑΟΣΕ στο Θριάσιο υπό την κινεζική Cosco. Στο ίδιο σχήμα πιθανώς θα συμμετάσχουν η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στον τομέα των αποθηκών και logistics, ΠΑΕΓΑΕ και η Grivalia.

Ήδη εντός του 2016 η Εθνική Πανγαία αγόρασε δύο εμπορικά ακίνητα στα Χανιά και στην Πάτρα, σε τοποθεσίες υψηλής προβολής και εμπορικότητας, αντί συνολικού τιμήματος 4,4 εκατ. ευρώ. Το κατάστημα στα Χανιά είναι μισθωμένο στην αλυσίδα Public και το κατάστημα της Πάτρα στην αλυσίδα Massimo Dutti. Επιπλέον η εταιρεία σχεδιάζει άμεσα να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις έχοντας υπογράψει προκαταρκτικές δεσμευτικές συμφωνίες ύψους 87 εκατ. ευρώ, περίπου.

Όπως σημείωσε ο κ. Καρυτινός η εκτιμηθείσα αξία των 316 ακινήτων της εταιρείας φθάνει τα 1,44 δισ. περίπου, η καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) φθάνει τα 1,148 δισ., ενώ ο λόγος δάνεια προς επενδύσεις (LTV) βρίσκεται στο 27,7%. Βασικοί μισθωτές των ακινήτων της Εθνικής Πανγαία είναι η Εθνική Τράπεζα που μισθώνει το 59,5% του χαρτοφυλακίου της εταιρείας, το Ελληνικό Δημόσιο (10,2%), η Cosmote (8,1%), o Μαρινόπουλος (7,4%) και το Ιταλικό Δημόσιο (5,2%).

Η ΑΜΚ

Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της Εθνικής Πανγαία οι στόχοι της αύξησης κεφαλαίου είναι δύο: Αφενός η περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της εταιρείας, αλλά και η ενίσχυση της διασποράς της μετοχικής βάσης της εταιρείας (free float) και την διαπραγμάτευση των μετοχών της στην κατηγορία μεγάλης κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με στόχο την προσέλκυση θεσμικών επενδυτών και επενδυτικών κεφαλαίων.

Αυτή τη στιγμή οι βασικοί μέτοχοι της Εθνικής Πανγαία είναι η Εθνική Τράπεζα που ελέγχει το 32,66% και έχει και το management και η Invel που ελέγχει άμεσα και έμμεσα το 65,49%. Το λοιπό επενδυτικό κοινό (free float) έχει μόλις το 1,85% της εταιρείας, και στόχος είναι με την αύξηση κεφαλαίου να φτάσει το απαιτούμενο από τις ισχύουσες ρυθμίσεις 15%.

Αυτό σημαίνει πως η αύξηση θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον τα 250 εκατ. ευρώ και χωρίς την συμμετοχή των δύο βασικών μετόχων. Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισαν πηγές της εταιρείας, το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας στην Πανγαία δύσκολα θα πέσει κάτω από το 20%, γιατί έτσι χάνει και την διαχείριση της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider