ΕΚΕ: Οι ελληνικές εταιρείες αγαπούν όλο και περισσότερο τις καλές πρακτικές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΕ: Οι ελληνικές εταιρείες αγαπούν όλο και περισσότερο τις καλές πρακτικές
Οι εταιρείες αναγνωρίζουν την συμβολή της ΕΚΕ στην οικονομική ανάπτυξη.

Ένα «ζωντανό» εργαλείο επιχειρηματικής πρακτικής αποτελεί πλέον η υλοποίηση δράσεων εταιρικής υπευθυνότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι πριν από μια πενταετία στην πλειοψηφία τους στρέφονταν σε μάλλον πιο «στεγανές» πρακτικές.

Η στρατηγική ΕΚΕ που ακολουθούν πλέον μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις έχει «χρώμα», αρκετή φαντασία, είναι προϊόν σοβαρής μελέτης στην οποία εμπλέκονται όλες οι βαθμίδες της διοίκησης και αποτελεί σημαντικό μέρος του business plan κάθε οργανισμού. Για το λόγο άλλωστε αυξάνονται και οι επιχειρήσεις οι οποίες εκδίδουν κάθε χρόνο εκθέσεις εταιρικής υπευθυνότητας.

Ο κ. Νίκος Αυλώνας, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου, παρουσίασε στην εκδήλωση Responsible Busines in Europe», ευρήματα σχετικής έρευνας αναφέροντας ότι: «σημαντικά στοιχεία που δείχνουν την πρόοδο της Εταιρικής Υπευθυνότητας στη χώρα μας, καθώς ο αριθμός των επιχειρήσεων που εκδίδει Εκθέσεις Εταιρικής Υπευθυνότητα αυξήθηκε κατά 37% την τελευταία πενταετία και περισσότερες από 40 επιχειρήσεις έχουν συμμετάσχει στο Δείκτη, οι οποίες αναλογούν στο 18% περίπου του ΑΕΠ της χώρας και συνολικά απασχολούν περίπου 150.000 εργαζομένους».

Τι λένε οι εταιρείες

Σημαντική είναι η συμμετοχή των επιχειρήσεων σε σχετικούς δείκτες όπως είναι ο CR Index ως μέσον αναγνώρισης της δράσης τους αλλά και περαιτέρω επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Ανώτατα στελέχη Εταιρικής Υπευθυνότητας από την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς και τον Όμιλο ΟΤΕ, που συμμετείχαν επί σειρά ετών στο Δείκτη CR Index και κατέκτησαν την ύψιστη διάκριση DIAMOND ανέδειξαν τα επιχειρηματικά και στρατηγικά οφέλη τα οποία είχαν μέσα από το διεθνές πρότυπο.

Η κα. Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ, δήλωσε σχετικά: «Η συμμετοχή μας στο Δείκτη Corporate Responsibility Index (CRI) μας έχει βοηθήσει να κάνουμε σημαντικά βήματα προόδου σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Αξιοποιώντας τη διεθνή τεχνογνωσία αλλά και υιοθετώντας μετρήσιμους στόχους (KPIs), έχουμε αναπροσαρμόσει τη στρατηγική μας και επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα. Σήμερα, η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται στην καρδιά της επιχειρηματικής στρατηγικής του Ομίλου ΟΤΕ και της καθημερινής μας λειτουργίας. Είναι μέρος της κουλτούρας της ομάδας. Εμείς οι ίδιοι, ως μονάδες αλλά και ως σύνολο, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους.»

Η κα. Ιωάννα Σαπουντζή, Διευθύντρια Εταιρικής Διακυβέρνησης και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Εθνικής Τράπεζας & του Ομίλου ανάφερε ότι «Η πολυετής συμμετοχή μας στον CR Index, έναν από τους πιο σημαντικούς διεθνώς δείκτες, αποδεικνύει την προσήλωση μας στην αξιοπιστία, την εξέλιξη και την επιτυχία. Η Τράπεζα, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές αξιολογήσεις του Δείκτη, αποδεικνύει έμπρακτα τη σταθερή βούλησή της για βελτίωση και εξέλιξη της στρατηγικής και των διαδικασιών ΕΚΕ με βάση τα διεθνή πρότυπα καθώς και την εφαρμογή των «καλών πρακτικών» που υλοποιεί στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης και της εταιρικής υπευθυνότητας. Κορυφαίες διακρίσεις όπως αυτή του Diamond που κατακτήσαμε φέτος επιβραβεύουν και τιμούν τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας και αποτελούν κινητήριο δύναμη για εμάς να συνεχίσουμε την πορεία μας δυναμικά, πιστοί στις αξίες μας και στις αρχές της ΕΚΕ.»

Ο κ. Δημήτριος Δημόπουλος, Διευθυντής της Μονάδας Περιβάλλοντος της Τράπεζας Πειραιώς, σχολίασε ότι «η Εταιρική Υπευθυνότητα είναι κομμάτι του DNA μας και διατρέχει τη λειτουργία μας και όλες τις αποφάσεις που παίρνουμε. Αυτό αναδεικνύεται μέσα από την πολυετή συμμετοχή μας στο διεθνώς αναγνωρισμένο Δείκτη CR Index, όπου μέσα από το feedback που λαμβάνουμε εντοπίζουμε τα σημεία εκείνα που μπορούμε να βελτιώσουμε και να εξελίξουμε. Μέσα από τη Εταιρική μας Υπευθυνότητα και τη συμμετοχή στο Δείκτη αναβαθμίζουμε τις πρακτικές αειφορίας, αναπτύσσουμε κουλτούρα συνεργασίας και επιστρέφουμε αξία στο περιβάλλον, στους εργαζομένους και στην κοινωνία.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider