Οι εταιρείες που επιστρέφουν τα κέρδη στους εργαζομένους τους

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι εταιρείες που επιστρέφουν τα κέρδη στους εργαζομένους τους

Αν και η σημαντικότερη πτυχή της ΕΚΕ για τις επιχειρήσεις είναι η «επιστροφή» μέρους των κερδών τους στο κοινωνικό σύνολο με το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και οι συνήθεις πρακτικές είναι η προσφορά χορηγιών, η προστασία του περιβάλλοντος κλπ, υπάρχει και μια πιο «ξενική» προσέγγιση, η οποία εφαρμόζεται από πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις έχει έναν πιο παράδοξο χαρακτήρα: επιστρέφει κέρδη στους εργαζομένους. Πρόκειται για τη λεγόμενη εσωτερική κοινωνική ευθύνη, η οποία εκπλήσσει αρκετές φορές με τις πρακτικές της.

Volkswagen: Καταβάλλει bonus στους εργαζομένους της παρά το σκάνδαλο

Η Volkswagen θα καταβάλει μπόνους για το 2015 στους εργαζόμενούς της, παρά το σκάνδαλο με την χειραγώγηση των δοκιμών ρύπων στις ΗΠΑ, ανέφερε ο επικεφαλής του συμβουλίου των εργαζομένων της επιχείρησης.

«Οι επιπλέον βάρδιες και οι υπερωρίες ήταν για άλλη μια φορά το θέμα του 2015. Και οι εργαζόμενοι στέκονται στο πλευρό της εταιρίας υπό το φως του Dieselgate», δήλωσε ο Bernd Osterloh σε ενημερωτικό δελτίο προς τους εργαζομένους της VW.

Ο Osterloh δήλωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος Mattias Muller είχε συμφωνήσει ότι οι εργαζόμενοι που δεν είναι εξωτερικοί συνεργάτες, περίπου 100.000 άτομα, θα λάβουν μπόνους, αλλά το ποσό δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

«Το προσωπικό κάνει τη δουλειά του σε μια δύσκολη περίοδο», δήλωσε ο Μίλερ σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο.

Η VW, η οποία χθες δήλωσε ότι τα προβλήματα με τις αμερικανικές δοκιμές ρύπων δεν έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής από την διοίκηση, πέρυσι κατέλαβε στους εργαζόμενους στα εργοστάσια της δυτικής Γερμανίας μπόνους 5.900 ευρώ στον καθένα.

Lenovo: Προσέφερε 3 εκατομμύρια δολάρια στους ωρομίσθιους υπαλλήλους της

Ο Yuang Yuanging, Διευθύνων Σύμβουλος της Lenovo, δώρισε 3 εκατομμύρια δολάρια που πήρε ως μπόνους στους ωρομίσθιους υπαλλήλους του. Αν και το ποσόν αυτό δεν άλλαξε σημαντικά τις ζωές των υπαλλήλων, ωστόσο αποτελεί παράδειγμα για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένας πραγματικός manager, ο οποίος με τις πράξεις του επηρεάζει την ομάδα και εμπνέει το σεβασμό.

Hilcorp Engineering: Χιλιάδες δολάρια σε 1.400 υπαλλήλους

Η Hilcorp Εngineering με έδρα το Χιούστον έδωσε το 2015 ποσόν 100.000 δολαρίων ως μπόνους σε 1.400 υπαλλήλους. Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η επιχείρηση κάνει κάτι τέτοιο. Την προηγούμενη φορά το ποσόν ήταν ακόμη πιο αυξημένο, στα 172.860 δολάρια ενώ παλαιότερα η εταιρεία πρόσφερε την επιλογή ανάμεσα σε ένα νέο αμάξι αξίας 50.000 δολαρίων ή 35.000 δολάρια μετρητά.

Και θα αναρωτηθεί κανείς. Είναι όλα αυτά εσωτερική εταιρική κοινωνική ευθύνη; Η απάντηση είναι ότι σε μια εποχή χρηματοοικονομικής κρίσης όπου οι προβλέψεις αναθεωρούνται συνεχώς, τα μερίσματα δεν διανέμονται και τα bonus παρακρατούνται, σίγουρα όποια επιχείρηση «τολμάει» να τα δώσει, υλοποιεί με το παραπάνω στρατηγική εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider