Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στηρίζει την ελληνική παραγωγή κριθαριού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στηρίζει την ελληνική παραγωγή κριθαριού

Τη δέκατη σεζόν διανύει φέτος το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Μέσω του προγράμματος, η κορυφαία ζυθοποιία στην Ελλάδα καλύπτει εξ ολοκλήρου τις ανάγκες της σε κριθάρι, ως πρώτη ύλη για τις μπίρες της.

Με αφετηρία το 2008, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ανέπτυξε το πρώτο και μεγαλύτερο πρόγραμμα του είδους στην Ελλάδα, στηρίζοντας την ελληνική αγροτική παραγωγή και εξασφαλίζοντας σταθερό ετήσιο εισόδημα σε περισσότερους από 2.200 παραγωγούς. Ένα πρόγραμμα, που σύμφωνα με την Μελέτη Οικονομικού και Κοινωνικού Αντικτύπου της εταιρείας, υπολογίζεται πως έχει παράξει προστιθέμενη αξία η οποία υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ από την έναρξη του προγράμματος, ενώ έχει οδηγήσει στη δημιουργία σχεδόν 800 θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα.

Δημοφιλείς μπίρες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, όπως οι Amstel, Heineken, Fischer και ΑΛΦΑ, ακολουθούν πλέον μια 100% καθετοποιημένη ελληνική διαδρομή παραγωγής, αφού παρασκευάζονται από 100% ελληνικό κριθάρι που μετατρέπεται σε βύνη στα ιδιόκτητα βυνοποιεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα και, στη συνέχεια, σε μπίρα στις αντίστοιχες μονάδες παραγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014, λόγω ευνοϊκότερων κλιματικών συνθηκών, η παραγωγή κριθαριού ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και έτσι η εταιρεία προχώρησε ακόμα και σε εξαγωγή βύνης σε χώρες του εξωτερικού.

Μέσω του Προγράμματος, η εταιρεία συγκεντρώνει 50.000 τόνους βυνοποιήσιμου κριθαριού ετησίως.

Περισσότερα από 160.000 στρέμματα καλλιεργούνται αυτή τη στιγμή, κατά κύριο λόγο στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ενώ το Πρόγραμμα θα επεκταθεί φέτος και στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στο Νομό Κορινθίας.

Όπως σημειώνει ο γεωπόνος της εταιρείας, κ. Βασίλης Κωτούλας, η φετινή καλλιεργητική χρονιά ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις, με τη σπορά να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και τις εδαφοκλιματικές συνθήκες να εμφανίζονται, έως τώρα, ιδιαίτερα ευνοϊκές.

Φέτος, μάλιστα, θα χρησιμοποιηθεί πιλοτικά και μια νέα ποικιλία κριθαριού, μετά από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στους πειραματικούς αγρούς που διαθέτει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στους πειραματικούς αγρούς επιλέγονται και δοκιμάζονται ποικιλίες που ανταποκρίνονται καλύτερα στο ελληνικό κλίμα και παρουσιάζουν την επιθυμητή συμπεριφορά κατά τη διαδικασία βυνοποίησης και ζυθοποίησης. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αποδοτικότερη παραγωγή, για ανταγωνιστικότερο ελληνικό κριθάρι και, επομένως, μεγαλύτερο όφελος για την ελληνική οικονομία. Έως σήμερα έχουν δοκιμαστεί 54 ποικιλίες στους πειραματικούς αγρούς, από τις οποίες 17 έχουν μπει συνολικά στην παραγωγή.

Παράλληλα, καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, οι παραγωγοί που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα λαμβάνουν και πλήρη τεχνική υποστήριξη σε ό,τι αφορά στις καλλιέργειες τους, με στόχο να επιτευχθεί η μέγιστη βελτιστοποίηση της απόδοσης.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία φροντίζει, τέλος, για την επιμόρφωσή τους μέσω εξειδικευμένων σεμιναρίων που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 παραγωγών ετησίως.


Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.