«Πράσινες ταχύτητες» ανεβάζει η ελληνική αστυνομία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινες ταχύτητες» ανεβάζει η ελληνική αστυνομία

Πράσινο προφίλ αποκτούν όλο και περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες καθώς στρέφονται σε αποδοτικές ενεργειακά λύσεις επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση και μείωση ρύπων. Η Ελληνική Αστυνομία απέκτησε το πρώτο της όχημα φυσικού αερίου, το οποίο ήταν δωρεά της ΔΕΠΑ και της KOSMOCAR.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΠΑ θα προσφέρει δωρεάν για 6μήνες (με στόχο την επέκταση της συμφωνίας) το φυσικό αέριο ανεξαρτήτως χλμ. ενώ η Kosmocar θα προσφέρει δωρεάν συντήρηση του αυτοκινήτου για 3 χρόνια και δωρεάν εκπαίδευση στους τεχνικούς της εταιρίας για τα περιπολικά της Skoda που διαθέτει το Σώμα Ασφαλείας.

Το φυσικό αέριο είναι το πιο οικονομικό καύσιμο για ιδιωτική, επαγγελματική και δημόσια χρήση. Είναι κατά 60% φθηνότερο από τη βενζίνη, κατά 25%-30% από το πετρέλαιο και και κατά 40% από το υγραέριο (LPG). Με το φυσικό αέριο ργανισμοί και υπηρεσίες εκπληρώνουν την ανάγκη για πιο αποδοτικές χρήσεις καθώς το φυσικό αέριο περιέχει πολύ περισσότερη ενέργεια σε σχέση με ένα λίτρο από όλα τα άλλα υγρά καύσιμα .

Οι κινητήρες που λειτουργούν με φυσικό αέριο παράγουν 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτούς της βενζίνης και 35% λιγότερο από αυτούς του πετρελαίου.

Το νέο περιπολικό εξοπλίζεται με κινητήρα βενζίνης/φυσικού αερίου 1.400 κ.εκ. απόδοσης 110 ίππων και κινείται με φυσικό αέριο ενώ εναλλακτικά μπορεί να κινηθεί και με βενζίνη.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του εξωτερικού

Η Ελλάδα ακολουθεί το παράδειγμα του εξωτερικού και πλέον όλο και περισσότερα οχήματα δημόσιας χρήσης κινούνται με φυσικό αέριο. Λεωφορεία του ΟΣΥ, απορριμματοφόρα της Αττικής, υπηρεσιακά οχήματα του δημοσίου (δήμος Αθηναίων) χρησιμοποιούν το λεγόμενο «πράσινο καύσιμο». Το ίδιο συμβαίνει και στο εξωτερικό όπου η αεριοκίνηση έχει καταστεί μια από τις βασικές προτεραιότητες ενώ στην επίτευξη των στόχων για βιώσιμη κινητικότητα συμβάλει η διεύρυνση του δικτύου πρατηρίων.

Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται ως καύσιμο κίνησης από την αστυνομία της Ισπανίας Guardia Civil, η οποία καλωσόρισε πριν από αρκετό καιρό το Seat Leon TGI στο στόλο της. Για αρχή θα χρησιμοποιηθεί από το σώμα Civil Guard και κατόπιν και από άλλα τμήματα της αστυνομίας της χώρας.

Στην Ιντιάνα των Η.Π.Α. η τοπική αστυνομία προχώρησε σε μετατροπή των περιπολικών σε οχήματα φυσικού αερίου. 28 οχήματα Ford υψηλών επιδόσεων που θα κινούνται με φυσικό αέριο, εκπέμποντας σημαντικά λιγότερους ρύπους. Από το 2014 υπάρχει σε εξέλιξη τοπικό project μετατροπής δημόσιων οχημάτων μεταφορών σε CNG, επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της πόλης.

Νέα πρατήρια φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα

Το φυσικό αέριο είναι το μοναδικό εναλλακτικό καύσιμο το οποίο μπορεί άμεσα να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα ορυκτά καύσιμα καθώς χρησιμοποιείται στους ίδιους κινητήρες οχημάτων. H χρήση του φυσικού αέριου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς πάνω από 20.000.000 οχήματα CNG κινούνται σε όλο τον κόσμο, ενώ τα πρατήρια φυσικού αερίου έχουν ξεπεράσει τα 25.300 σε διεθνές επίπεδο.

Το δίκτυο φυσικού αερίου επεκτείνεται καθώς 13 νέα σημεία ανεφοδιασμού φυσικού αερίου θα δημιουργηθούν στην Κεντρική, τη Βόρεια και τη Δυτική Ελλάδα προσφέροντας ένα οικονομικό καύσιμο σε όλο και περισσότερους Έλληνες οδηγούς. Συγκεκριμένα, η ΔΕΠΑ θα δημιουργήσει 13 νέα σημεία τροφοδοσίας CNG σε 10 υπάρχοντα πρατήρια υγρών καυσίμων με επέκταση της ισχύουσας άδειας λειτουργίας.

Τα πρατήρια Fisikon (εμπορική ονομασία με την οποία η ΔΕΠΑ προωθεί το φυσικό αέριο κίνησης) βρίσκονται σε κομβικά σημεία στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα πρατήρια λιανικής πώλησης για τον ανεφοδιασμό οχημάτων επαγγελματικής και ιδιωτικής χρήσης με κινητήρα φυσικού αερίου ή διπλού καυσίμου λειτουργούν στην Αττική, στην Κηφισιά (Λεωφόρος Κηφισίας 264), στην Νέα Φιλαδέλφεια (8ο χλμ Εθνικής Αθηνών Θεσσαλονίκης - ρεύμα προς Λαμία), στην Ανθούσα (1ο χλμ Λεωφόρου Ανθούσας) και στα Άνω Λιόσια (Καραϊσκάκη και Νικηταρά). Ακόμη, στη Θεσσαλονίκη, στην Πυλαία (Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 128) και στην Νέα Μαγνησία (Κων/νου Καραμανλή 136, Ιωνία), στη Λάρισα (Οδός Βόλου 65), στο Βόλο (Οδός Λαρίσης 202) και τη Λαμία (6ο χλμ Π.Ε.Ο. Λαμίας-Στυλίδας).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.