«Γέφυρα» για πράσινες στρατηγικές το φυσικό αέριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Γέφυρα» για πράσινες στρατηγικές το φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο αποτελεί συστατικό στοιχείο της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς συμβάλλει στη μείωση των ρύπων και την εξασφάλιση πόρων για τις επόμενες γενιές. Ως καύσιμο αποτελεί «εργαλείο» μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα και καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Πλέον, το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται ευρέως από νοικοκυριά, επιχειρήσεις, βιομηχανίες και μεταφορές και λόγω του χαμηλού του κόστους συμβάλει στη μείωση των δαπανών για θέρμανση, κλιματισμό, μαγείρεμα, μετακινήσεις.

Λόγω της ιδιαίτερης σχέσης του φυσικού αερίου με το περιβάλλον, η χρήση του από τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες αποτελεί έννοια αλληλένδετη με την βιώσιμη ανάπτυξη. Η αποδοτικότητα και η ανάπτυξη συνδυάζονταν ανέκαθεν με την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η χρήση φυσικού αερίου ως εναλλακτική μορφή ενέργειας, δεν αποτελεί μόνο πράξη που εντάσσεται στην ευρύτερη έννοια της ΕΚΕ αλλά και κατ’ εξοχήν κίνηση εξοικονόμησης κόστους και ενέργειας. Είναι γνωστό άλλωστε ότι τα οφέλη από την χρήση φυσικού αερίου αγγίζουν το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο αφού πρόκειται για μια μορφή ενέργειας που έχει τους χαμηλότερους ρύπους σε σχέση με τα άλλα καύσιμα. Παράλληλα, το φυσικό αέριο δεν περιέχει μονοξείδιο του άνθρακα, άρα δεν είναι τοξικό, ενώ η καύση του δεν παράγει διοξείδιο του θείου, άρα δεν προκαλεί το φαινόμενο της όξινης βροχής. Ουσιαστικά, από την καύση του φυσικού αερίου εκπέμπονται μόνο υδρατμοί και σημαντικά λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα και επομένως, όταν τα υποκαθιστά, συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Ξενοδοχεία και νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, μεγάλα κτίρια γραφείων, χώροι αναψυχής, εμπορικά κέντρα και καταστήματα, μπορούν τώρα να χρησιμοποιήσουν το Φυσικό Αέριο για θέρμανση των χώρων, παραγωγή ζεστού νερού, μαγείρεμα καθώς και άλλες εξειδικευμένες εργασίες, εκμεταλλευόμενα τα ασύγκριτα πλεονεκτήματά του και επιτυγχάνοντας μεγάλες οικονομίες κλίμακας και απόλυτη λειτουργικότητα.

Ακόμα και μια σειρά επαγγελματιών θα βρουν στο φυσικό αέριο τη συμφέρουσα λύση στις καθημερινές ανάγκες των επιχειρήσεών τους. Αρτοποιεία, εστιατόρια, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας, πλυντήρια και στεγνωτήρια, συνεργεία αυτοκινήτων με φούρνους βαφής περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των καταναλωτών του φυσικού αερίου.

Πώς συμβάλει το φυσικό αέριο στην εξοικονόμηση ενέργειας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας

Η χρησιμοποίηση φυσικού αερίου σε μονάδες συνδυασμένου κύκλου θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του βαθμού απόδοσης παραγωγής ηλεκτρισμού σε 52-55% έναντι 35-40% των συμβατικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών.

Λόγω της "καθαρότητας" των προϊόντων καύσης του φυσικού αερίου, αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας σε ορισμένες βιομηχανικές εφαρμογές χωρίς την παρεμβολή εναλλακτών που έχουν ως συνέπεια ενεργειακές απώλειες. Τέλος με την υποκατάσταση ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην τελική κατανάλωση, κυρίως στις οικιακές και εμπορικές χρήσεις, θα αποφευχθούν οι απώλειες μετατροπής της πρωτογενούς πηγής ενέργειας σε ηλεκτρισμό καθώς και οι απώλειες κατά τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider