Newsletter Final List

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας!

Εγγραφή στο Newsletter Final List feed

Παναγιωτάκης: Η ΔΕΗ λειτούργησε ως «εμπροσθοφυλακή»

Παναγιωτάκης: Χτίζουμε μια νέα ΔΕΗ - Κεντρική Εικόνα/Video

Στην προσφορά της ΔΕΗ και τη συμβολή της στην ανάπτυξη αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, ο οποίος απηύθυνε μήνυμα με αφορμή τη δημοσίευση του απολογισμού εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Όπως ανέφερε:

«Στα 67 χρόνια της λειτουργίας της η ΔΕΗ συνόδευσε τη χώρα και τους Έλληνες στην πορεία προς την επίτευξη όλων των αναπτυξιακών τους στόχων. Παράλληλα, αποτελώντας ένα είδος «εμπροσθοφυλακής», καθώς η δική της καλή λειτουργία αποτελούσε προϋπόθεση για την αδιάλειπτη και απρόσκοπτη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, αναπτύχθηκε προσπαθώντας να εκσυγχρονίζεται και να επιτυγχάνει τους δικούς της στόχους με τους ίδιους δυναμικούς ρυθμούς που επέβαλε η εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. 
Σήμερα, σε συνθήκες διευρυνόμενου και εντεινόμενου ανταγωνισμού, αλλά και μεγάλων δομικών αλλαγών και ανακατατάξεων στον τομέα του ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, οφείλει να αναπροσαρμόσει τις δομές και τη λειτουργία της και να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγικής της, ώστε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις. 

Έτσι, επιβάλλεται να ενδυναμώσει στο μέγιστο βαθμό την εταιρική διάσταση της λειτουργίας της, όρος για την αναγκαία αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητά της, και ταυτόχρονα να εκπληρώνει στο ακέραιο τον κοινωνικό της ρόλο αλλά και αυτόν του εγγυητή της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. 

Η ΔΕΗ, χωρίς πλέον να είναι μονοπώλιο σε καμία επί μέρους δραστηριότητα, αποτελεί για τη χώρα πολύτιμο, αναντικατάστατο αναπτυξιακό φορέα, στήριγμα της ανάπτυξης. 

Η δική της ανάπτυξη επιβάλλεται να είναι ενταγμένη στους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή. Σε αυτό το πλαίσιο αναβαθμίζει αποφασιστικά τις δράσεις της στις ΑΠΕ, δίνοντας με το δικό της βάρος την ώθηση που απαιτείται, και παράλληλα σχεδιάζει και υλοποιεί τον πλήρη εκσυγχρονισμό του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού. 

Η ΔΕΗ είναι ενεργά παρούσα με πολύμορφο και πολυδιάστατο έργο στις δραστηριότητες τοπικών κοινωνιών, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με την παραγωγική της δραστηριότητα, συμβάλλοντας στην οικονομική, και όχι μόνο, ανάπτυξή τους, αλλά και οργανισμών και φορέων εθνικής εμβέλειας κοινωνικού, περιβαλλοντικού, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και αθλητικού χαρακτήρα. 

Η βιώσιμη ανάπτυξη συμβαδίζει με την καινοτομία και τη διάθεση να δημιουργούμε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που θα την ενθαρρύνει. Η ΔΕΗ αποτελούσε ανέκαθεν έναν πόλο καινοτομίας. Δεν είναι μόνο ότι υπηρετεί τον «ηλεκτρισμό», συνώνυμη έννοια με την ανάπτυξη και την καινοτομική δραστηριότητα, αλλά είναι και κινητήρια δύναμη κάθε δραστηριότητας, ειδικά σε μια εποχή ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Διαχρονικά αποτέλεσε πρωτεργάτη της νομής της τεχνολογίας αυτής προς όλους. Η πρώτη εκπομπή τηλεοπτικού προγράμματος στη χώρα από το περίπτερό της στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η ΔΕΗ λειτουργεί από την πρώτη στιγμή έχοντας σύμφυτη με την ύπαρξή της την καινοτομία και την τεχνολογική πρωτοπορία. Και σε αυτή τη φύση της επιθυμεί να παραμείνει πιστή με σταθερότητα, επενδύοντας στις ΑΠΕ, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας «ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ», αλλά και σε πιο παραδοσιακές τεχνολογίες, ακόμα απαραίτητες για την ενεργειακή αυτάρκεια και αυτοδυναμία της χώρας, φροντίζοντας να λειτουργεί με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές προδιαγραφές ώστε να επιτυγχάνει αποτελέσματα μειούμενης εκπομπής ρύπων και CO2.

Για εμάς στη ΔΕΗ, η καινοτομία και η ενεργειακή ασφάλεια δεν αποτελούν απλές συμβατικές υποχρεώσεις. Θεωρούμε ότι είναι μέρος του πολιτισμού μας, ενός πολιτισμού που διαμορφώθηκε μέσα από την προσπάθεια και τον προσωπικό αγώνα των ανθρώπων της ΔΕΗ που εργάζονται στα ορυχεία, στα εργοστάσια και στις διάφορες υπηρεσίες. Σε αυτούς τους εργαζομένους οφείλεται πρωτίστως η ανάπτυξη αυτού του πολιτισμού και αυτού του πνεύματος καινοτομίας και προσφοράς. Η Εταιρεία υποστηρίζει το έργο τους διαμορφώνοντας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασιακού περιβάλλοντος, μέσω διαφόρων παροχών, της μέριμνας για την ασφάλεια, της διαρκούς εκπαίδευσης και φροντίζοντας να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε ένα αξιοκρατικό σύστημα διοίκησης.».

 

Best of Internet