Η Νέα Υόρκη «βάζει στοίχημα» για την ηλιακή ενέργεια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Νέα Υόρκη «βάζει στοίχημα» για την ηλιακή ενέργεια

Η Νέα Υόρκη, η διάσημη μεγαλούπολη με τους ατελείωτους ουρανοξύστες «φλερτάρει» με την ηλιακή ενέργεια αποδεικνύοντας ότι ακόμη και κάποιες χαραμάδες ήλιου αρκούν για την ενεργειακή μετάβαση, αρκεί να υπάρχει θέληση.

Ακόμη και όσοι δεν έχουν επισκεφθεί το «Μεγάλο Μήλο» μπορούν να αντιληφθούν ότι η οικοδόμηση της πόλης δεν διευκολύνει τις επενδύσεις σε ένα είδος ενέργειας η οποία προϋποθέτει «ανοιχτούς ουρανούς».

Η διαρκώς εξελισσόμενη φύση της ίδιας της πόλης αποτελεί από μόνη της εμπόδιο, δήλωσε ο Peter Davidson, κατασκευαστής έργων ηλιακής ενέργειας που εδρεύει στο Μπρούκλιν και πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας δανείων του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Η τοπογραφία , οι αυστηροί κώδικες αντιπυρικής προστασίας, οι κανόνες ζωνών και άλλοι περιορισμοί πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει τόσο πολύς χώρος όσος στην έρημο ή ακόμα και στα προάστια.

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε αυτόν τον τομέα», αναφέρει ο κ. Ludwig, στέλεχος της Brooklyn SolarWorks. Παρ' όλα αυτά, τα εμπόδια που υπάρχουν δεν αποδυναμώνουν καθόλου την επιθυμία της Νέας Υόρκης να στραφεί στην ηλιακή ενέργεια. Μάλιστα η θέληση των κατοίκων είναι αρκετά ισχυρή καθώς είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι με την κλιματική αλλαγή ενώ αναζητούν τρόπους χρήσης καθαρότερης και φθηνότερης ενέργειας.

Έτσι, σταδιακά, ηλιακά πάνελ εγκαθίστανται στην κορυφή καταστημάτων που πωλούν καφέ, των αποθηκών, των σπιτιών αλλά και των μεταπολεμικών κτιρίων. Σήμερα σε ολόκληρη την επικράτεια υπάρχουν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά ισχύος 154 μεγαβάτ καλύπτοντας περίπου 15.000 έργα, σύμφωνα με την Ellie Kahn, σύμβουλο πολιτικής στο γραφείο αειφορίας του Δήμαρχου της Νέας Υόρκης. Η πόλη στοχεύει σε 1.000 μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας έως το 2030. Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα από τα ηλιακά έργα της πόλης ήταν εκτός του Μανχάταν καθώς η εγκατάσταση μέσα στην πόλη με βάση τα σημερινά δεδομένα έχει πολύ υψηλό κόστος.

«Είναι ακριβό. Απλά δεν υπάρχει αρκετό αποτύπωμα για να τεθεί εγκατασταθεί σύστημα ηλιακής ενέργειας», δήλωσε ο David Sandbank, διευθυντής της NY-Sun στην Αρχή Έρευνας και Ανάπτυξης Ενέργειας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. «Αλλά αποδίδει πολύ ωραία σε άλλα κτίρια στο Staten Island ή Queens ή Brooklyn», σημειώνει.

Παρ' όλα αυτά οι εταιρείες δεν το βάζουν κάτω. Η Blackstone Group LP εγκαθιστά ένα από τα μεγαλύτερα ηλιακά έργα της πόλης - 3,8 μεγαβάτ στην περιοχή Stuyvesant Town και το Peter Cooper Village στην ανατολική πλευρά του Μανχάταν. Τα πάνελ εγκαθίστανται στις στέγες κτιρίων και καλύπτουν έκταση 22 στρεμμάτων ενώ καλύπτουν το 6% της συνολικής κατανάλωσης της κοινότητας. Η επιχείρηση αναμένει ότι η κατασκευή θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider