Κρίσιμος ο επόμενος μήνας για την πώληση των ΕΛΠΕ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμος ο επόμενος μήνας για την πώληση των ΕΛΠΕ

Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την πορεία της πώλησης του 50,1% των ΕΛΠΕ καθώς σε εκκρεμότητα βρίσκονται γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις από τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές.

Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη, την Glencore και τη Vitol έχει προσδιοριστεί για τα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν επιπλέον καθυστερήσεις οι οποίες θα μεταθέσουν χρονικά τη διαδικασία.

Βασική εκκρεμότητα αποτελεί η θέση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το κατά πόσο ο επενδυτής που θα εξαγοράσει το 50,1% των ΕΛΠΕ, το οποίο πωλούν το Δημόσιο και ο όμιλος Λάτση, θα πρέπει να υποβάλει δημόσια προσφορά. Δεύτερον, η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ύστερα από προσφυγή του Πανελληνίου Σωματείου των Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ) βρίσκεται σε φάση έρευνας των όρων της πώλησης και αναμένεται να γνωμοδοτήσει μέσα στο επόμενο διάστημα. Τρίτον, δεδομένου ότι τα ΕΛΠΕ είναι εισηγμένα και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, το θέμα έχει τεθεί και στις βρετανικές εποπτικές αρχές οι οποίες αναμένεται επίσης να εξετάσουν τη διαδικασία προσφοράς εξαγοράς που έχει κινηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.

Συγκεκριμένα, με σχετική ανακοίνωση το ΠΣΕΕΠ, σημειώνει ότι:

«Στο πλαίσιο του σχεδιασµού του Σωµατείου µας ώστε να ανατραπεί η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, σας γνωρίζουµε ότι προχωρήσαµε την Παρασκευή 12/10/2018, όπως είχαµε δηλώσει, σε ενηµέρωση και των αρµόδιων βρετανικών εποπτικών αρχών, για την διαδικασία που έχει τεθεί σε κίνηση από το ΤΑΙΠΕ∆, δεδοµένου ότι τα ΕΛΠΕ είναι εισηγµένα πέραν του Χρηµατιστηρίου Αξιών Αθηνών και στο Χρηµατιστήριο του Λονδίνου (London Stock Exchange). Οι βρετανικές εποπτικές αρχές αναµένεται να εξετάσουν τη διαδικασία προσφοράς εξαγοράς που έχει κινηθεί από το ΤΑΙΠΕ∆ σε σχέση µε τους εφαρµοστέους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου καθώς και σε σχέση µε τη βρετανική νοµοθεσία για την προστασία της κεφαλαιαγοράς, των µετόχων και των επενδυτών. Σκοπός του Σωµατείου µας είναι να προστατευθούν οι εργαζόµενοι των ΕΛΠΕ αλλά και τα ίδια τα ΕΛΠΕ, µέτοχος των οποίων παραµένει το Ελληνικό ∆ηµόσιο, από µια ασύµφορη και νοµικά προβληµατική διαδικασία. ∆εν θα επιτρέψουµε την εκποίηση των ΕΛΠΕ κακήν κακώς και την µετατροπή τους από µια εµβληµατική και κερδοφόρα σε µια παροπλισµένη και προβληµατική επιχείρηση, όπως δυστυχώς έχει συµβεί σε άλλες δηµόσιες επιχειρήσεις στον τοµέα της ενέργειας. Όπως έχουµε διαµηνύσει προς κάθε κατεύθυνση, παρακολουθούµε στενά το θέµα και είµαστε ανά πάσα στιγµή έτοιµοι για περαιτέρω ενέργειες, σε κάθε επίπεδο, εάν παραστεί ανάγκη ώστε να βάλουµε φρένο στην κυβερνητική απόφαση της ΝΤΡΟΠΗΣ για το ξεπούληµα των ΕΛΠΕ».

Το ΤΑΙΠΕΔ και η θέση της κυβέρνησης

Το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει παράταση της ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές από τα τέλη Οκτωβρίου για τα μέσα Νοεμβρίου. Η θέση του ΤΑΙΠΕΔ διαφοροποιείται από εκείνη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και πως υποστηρίζουν κύκλοι του Ταμείου, ο νόμος για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο δημόσιες υπηρεσίες είναι σαφής και δεν απαιτείται η διαδικασία της δημόσιας πρότασης.

Η κυβέρνηση από την άλλη, λόγω των δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων και των μνημονιακών δεσμεύσεών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση σε περίπτωση που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιμείνει στη θέση της. Αυτό, όμως, σύμφωνα με νομικούς κύκλους ίσως να μην είναι τόσο εύκολο καθώς μπορεί να προσκρούει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και στα όσα προβλέπονται για τέτοιου είδους εξαγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider