BP: Η ενεργειακή «πίτα» του μέλλοντος, τα «κενά» και οι επενδύσεις

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BP: Η ενεργειακή «πίτα» του μέλλοντος, τα «κενά» και οι επενδύσεις

Στη συμμετοχή των καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα, στη ζήτηση όπως αυτή διαμορφώνεται με βάσει τα οικονομικά και γεωπολιτικά στοιχεία αλλά και στις επενδύσεις στον ενεργειακό κλάδο αναφέρεται η ετήσια έκθεση της BP για το 2018.

Η έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε στην Αθήνα, «βλέπει» εντυπωσιακή ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου και της ηλεκτροκίνησης ενώ αμφιλεγόμενα είναι τα σενάρια για τη ζήτηση του πετρελαίου ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις προκειμένου να καλυφθεί το κενό το οποίο αναμένεται ότι θα υπάρξει μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης.

Όπως ανέφερε ο κ. William Zimmern, επικεφαλής οικονομολόγος της BP, στο σενάριο της υπό εξέλιξη μετάβασης, το παγκόσμιο ΑΕΠ υπερδιπλασιάζεται μέχρι το 2040, κάτι το οποίο οφείλεται στην ευημερία που καταγράφεται στις ταχέως αναπτυσσόμενες αναδυόμενες οικονομίες, καθώς υπερβαίνουν τα 2,5 δισεκατομμύρια οι άνθρωποι οι οποίοι αλλάζουν εισοδηματική κατηγορία.

Η Κίνα και η Ινδία αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της αύξησης της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης κρατώντας τα «ηνία» όσον αφορά στη ζήτηση. Ωστόσο, η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται μόνο κατά 30% τα επόμενα 25 χρόνια καθώς ναι μεν η παγκόσμια ζήτηση ανεβάζει ταχύτητες χάρη στις αναδυόμενες οικονομίες, από την άλλη όμως, οι βελτιώσεις που επιτυγχάνονται στην ενεργειακή απόδοση ανακόπτουν το ρυθμό αύξησης της ζήτησης. Η βιομηχανική ζήτηση ενέργειας αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της αύξησης της ενεργειακής κατανάλωσης ενώ η αύξηση της ζήτησης μεταφορών επιβραδύνεται απότομα σε σχέση με το παρελθόν.

Η αύξηση της παραγωγής υγρών καυσίμων αρχικά κυριαρχείται από το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ, αλλά αργότερα καθοδηγείται από τον ΟΠΕΚ, καθώς τα μέλη υιοθετούν μια στρατηγική αύξησης του μεριδίου τους στην αγορά.

Όσον αφορά στον άνθρακα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα παγκόσμια επίπεδα κατανάλωσης άνθρακα ανακόπτονται μελλοντικά ενώ όπως παρατήρησε ο κ. Zimmer είναι δύσκολο να μπλοκαριστεί η χρήση άνθρακα σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες (όπως είναι π.χ η Ασία) οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν ακριβό αέριο και στρέφονται στον εγχώριο άνθρακα ο οποίος μεταξύ άλλων είναι μια ασφαλής από ενεργειακής άποψης επιλογή.

Σύμφωνα με τον κ. Zimmer η προσφορά του πετρελαίου δεν θα μπορεί να καλύψει τη ζήτηση και για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία. «Η αγορά θεωρεί ότι θα υπάρχει gap στην προσφορά και τη ζήτηση», επεσήμανε ο κ. Zimmer.

Παράλληλα, το peak της ζήτησης αναμένεται να εκδηλωθεί το 2020 αλλά όπως σημείωσε, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν τα επίπεδά της όπως είναι η βιομηχανία, οι μεταφορές, ο κτιριακός τομέας κλπ. Στο συγκεκριμένο σενάριο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται, σηματοδοτώντας την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο πλάνο ενεργειών προκειμένου να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

Μεγαλώνει το μερίδιο της ηλεκτροκίνησης

Ο κόσμος θα εξακολουθήσει να εξηλεκτρίζεται, με σχεδόν το 70% της αύξησης της πρωτογενούς ενέργειας να κατευθύνεται στον τομέα της ενέργειας. Οι χιλιομετρικές αποστάσεις των οχημάτων που τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια αυξάνονται, καθώς ο αριθμός των οχημάτων αυτών μεγαλώνει ενώ εντατικοποιείται και η χρήση τους .

Η έκθεση εκτιμά ότι θα συνεχιστεί ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών με ακόμη πιο έντονους ρυθμούς με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να διπλασιάζονται και να αντιπροσωπεύουν το 15% του συνολικού στόλου το 2040. Αβέβαιο το μέλλον του πετρελαίου Από την άλλη, η ζήτηση για πετρέλαιο συνεχίζει να αυξάνεται και η κάμψη αναμένεται να έρθει στα μέσα του του 2030 ή του 2040, ανάλογα με το ρυθμό της ενεργειακής μετάβασης.

Το «πολλά υποσχόμενο» φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο είναι το πιο γοργά αναπτυσσόμενο ορυκτό , υποστηριζόμενο από τη ζήτηση και τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), κάτι που αυξάνει τη διαθεσιμότητα αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την BP.

Όπως επεσήμανε κατά την παρουσίαση της σχετικής έκθεσης ο Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος, Ακαδημαϊκός Διευθυντής των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων στον τομέας της Ενέργειας του ESCP Europe Business School και πρόεδρος της ΗΑΕΕ μέσα στις επόμενες δεκαετίες η ζήτηση, η χρήση και η διείσδυση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα μπουν σε μια εντελώς νέα τροχιά ξεπερνώντας τα επίπεδα του συμπιεσμένου αερίου (CNG) καθώς θα αυξάνονται οι επενδύσεις, τα έργα και οι υποδομές για το LNG ενώ θα βελτιώνονται και οι μεταφορικές ικανότητες των φορτίων. H αγορά αερίου στην Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί επίσης ενώ όπως εκτίμησε ευοίωνες δεν είναι μόνο οι προοπτικές για το φυσικό αέριο αλλά και για τον ευρύτερο ενεργειακό κλάδο καθώς διεθνείς όμιλοι όπως η ExxonMobil, η Total κλπ επενδύουν στην Ελλάδα ενώ ελληνικές επιχειρήσεις από όλους τους τομείς όπως είναι η ΔΕΗ ή τα ΕΛΠΕ μετασχηματίζονται και εξελίσσονται προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες.

Ο πρόεδρος της Gastrade, Γιάννης Αράπογλου, μιλώντας για το ίδιο θέμα τόνισε ότι οι υποδομές και οι διασυνδέσεις μέσω των οποίων θα μπορεί να φθάνει το φυσικό αέριο στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, είναι απαραίτητες και ήδη έχουν δρομολογηθεί. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους αγωγούς φυσικού αερίου όπως είναι ο TAP αλλά και στον τερματικό LNG στην Αλεξανδρούπολη, τα οποία αποτελούν έργα τα οποία εντάσσονται σε ένα σύνολο επενδύσεων οι οποίες θα εξασφαλίσουν την πολλαπλότητα των πηγών και των διαδρομών και κατ' επέκταση πιο ανταγωνιστικές τιμές για τους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider