Τι αλλάζει στην πρόσβαση των καταναλωτών στο δίκτυο φυσικού αερίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλάζει στην πρόσβαση των καταναλωτών στο δίκτυο φυσικού αερίου

Το δίκτυο φυσικού αερίου αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς σε όλη τη χώρα με πολλούς δήμους (π.χ δήμοι Λαγκαδά, Τυρνάβου κλπ) να αναμένεται να συνδεθούν πριν από το χειμώνα ενώ η Ήπειρος εξακολουθεί να πιέζει για επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου τα Ιωάννινα να αποκτήσουν και αυτά το συντομότερο δυνατόν πρόσβαση.

Συγκεκριμένα, σε εσπερίδα της ΡΑΕ στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Θωμάς Μπέγκας εξέφρασε την δυσαρέσκειά του ως προς τον χρονοπρογραμματισμό για την πόλη των Ιωαννίνων και την έντονη επιθυμία της τοπικής κοινωνίας των Ιωαννίνων ώστε το φυσικό αέριο να αποτελέσει πραγματικότητα και για την Ήπειρο συντομότερα, τονίζοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα συμβάλλει με κάθε τρόπο για να επιτευχθεί αυτό.

Από την πλευρά του, ο κ. Τερζόπουλος, Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ στην τοποθέτησή του εξήγησε το στρατηγικό σχεδιασμό που έχει αναπτύξει η εταιρεία για να διεισδύσει το φυσικό αέριο στην Περιφέρεια και τόνισε πως ένα πολύ μεγάλο έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά όλη την Ελληνική Επικράτεια.

Ωστόσο, αλλαγές σε όλο το φάσμα των υποδομών και του θεσμικού πλαισίου προκειμένου όλοι οι καταναλωτές ακόμη και οι πιο απομακρυσμένοι να έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Όπως ανέφερε η κα Ειρήνη Ιακωβίδου, Οικονομολόγος, Ειδική Επιστήμονας της ΡΑΕ και Προϊσταμένη του Τμήματος Δικτύων, υπάρχει διαφορά μεταξύ Προμήθειας Πελάτη εντός και εκτός δικτύου επισημαίνοντας ότι για την προμήθεια πελάτη συνδεδεμένου σε Απομακρυσμένο Δίκτυο Διανομής δεν απαιτείται άδεια προμήθειας εκτός δικτύου.

Η κ. Ιακωβίδου αναφέρθηκε στα Απομακρυσμένα Δίκτυα Διανομής και στην ελεύθερη και με ίσους όρους πρόσβαση των Χρηστών σε αυτά. Επιπλέον, διαχώρισε τα δύο είδη Απομακρυσμένων Δικτύων Διανομής, δηλαδή αυτά που βρίσκονται κοντά και αυτά που βρίσκονται μακριά από υπάρχον δίκτυο.

Σε περίπτωση που ένα δίκτυο διανομής βρίσκεται στην ίδια γεωγραφική περιοχή με άλλο δίκτυο διανομής, ο Διαχειριστής μπορεί να προτείνει στη ΡΑΕ την ανάπτυξη Εικονικού Αγωγού CNG, όπου η δραστηριότητα της συμπίεσης και μεταφοράς του CNG με φορτηγά γίνεται από τον Διαχειριστή.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ΡΑΕ έχει ήδη εγκρίνει τη μέγιστη τιμή παροχής υπηρεσιών Εικονικού Αγωγού για το 2018 σε 16€/MWh (0,27€/ΜWh/χλμ) για απόσταση δικτύων μέχρι 30 χλμ και σε 20€/MWh (0,17€/MWh/χλμ) για απόσταση δικτύου από 30-60 χλμ από το κεντρικό δίκτυο διανομής.

Τι ισχύει για τους καταναλωτές που θέλουν να συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου

Σύμφωνα με τον ν.4336/2015, όλοι οι καταναλωτές φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι επιλέγοντες από την 1.1.2018 και μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα τον προμηθευτή τους. Για να προμηθεύσει κάποιος φυσικό αέριο σε πελάτη θα πρέπει να έχει χορηγηθεί άδεια προμήθειας από τη ΡΑΕ. Σημειώνεται ότι η προμήθεια εκτός δικτύου αφορά στην προμήθεια CNG σε απομονωμένους πελάτες μη συνδεδεμένους στο δίκτυο και συμπεριλαμβάνει την ακόλουθη διαδικασία:

  • Συμπίεση φυσικού αερίου σε σταθμό συμπίεσης ή εισαγωγή CNG από το εξωτερικό
  • Μεταφορά CNG με φορτηγά
  • Αποσυμπίεση του CNG σε αποσυμπιεστή στην εγκατάσταση του πελάτη

Παράλληλα, οι Διαχειριστές των Δικτύων Διανομής μπορούν να εισηγηθούν στην ΡΑΕ την ανάπτυξη Απομακρυσμένων Δικτύων Διανομής. Τα Απομακρυσμένα Δίκτυα Διανομής δεν συνδέονται με άλλα Συστήματα και το φυσικό αέριο φτάνει σε αυτά τα δίκτυα με τη μορφή είτε CNG ή LNG.

Υπάρχουν δύο είδη Απομακρυσμένων Δικτύων Διανομής:

Περίπτωση I: Σε γεωγραφικές περιοχές όπου δεν υπάρχει άλλο δίκτυο διανομής και όπου ο Διαχειριστής υποχρεούται να εξασφαλίσει την ίση πρόσβαση τρίτων σε σημεία εισόδου και εξόδου (καταναλωτές)

Περίπτωση II: Σε γεωγραφικές περιοχές όπου υπάρχει άλλο δίκτυο διανομής και όπου ο Διαχειριστής μπορεί να αναπτύξει Εικονικό Αγωγό CNG και να εξασφαλίσει την ίση πρόσβαση τρίτων στα σημεία εξόδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider