Πώς βλέπουν οι ξένοι επενδυτές τα ελληνικά πετρέλαια

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς βλέπουν οι ξένοι επενδυτές τα ελληνικά πετρέλαια

«Με άλλο μάτι» βλέπουν οι ξένοι επενδυτές τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες καθώς φαίνεται να αξιολογούν θετικά το ενδιαφέρον το οποίο ήδη έχει εκδηλωθεί από τρεις μεγάλους πετρελαϊκούς ομίλους όπως είναι η γαλλική Total, η αμερικανική ExxonMobil και η ισπανική Repsol αλλά και τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Οι περιοχές της Ελλάδας με τα ενδεχόμενα κοιτάσματα έχουν χαρτογραφηθεί κατά ένα μεγάλο μέρος και τα τελευταία δύο χρόνια έχει εντατικοποιηθεί η προώθηση του ελληνικού δυναμικού υδρογονανθράκων στο εξωτερικό.

Επόμενοι σταθμοί για την ενημέρωση των ξένων επενδυτών είναι ο Βουκουρέστι και η Μάλτα όπου μεγάλοι όμιλοι της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας θα ενημερωθούν από τα στελέχη της ΕΔΕΥ για τα αδιάθετα υπεράκτια και χερσαία οικόπεδα.

Ο επόμενος στόχος για προσέλκυση επενδύσεων είναι οι περιοχές της δυτικά της Πελοποννήσου και νότια της Κρήτης. Πρόκειται για τα οικόπεδα στο Ιόνιο, νότια της Πελοποννήσου νότια της Κρήτης, τα οποία αφορούν ουσιαστικά σε περιοχές οι οποίες είχαν διατεθεί κατά το δεύτερο γύρο παραχωρήσεων τον Ιούλιο του 2014.

Η ΕΔΕΥ έχει ήδη συγκεντρώσει τα επικαιροποιημένα αποτελέσματα των δικών της ερευνών και θα τα παρουσιάσει στους εν δυνάμει επενδυτές στο εξωτερικό. Αυτή τη φορά, οι διεθνείς όμιλοι οι οποίο έχουν ήδη επιλεγεί μαζί με τα «Ελληνικά Πετρέλαια» για έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα σε Κρήτη και Ιόνιο δείχνουν να «ανοίγουν το δρόμο» καθώς έδωσαν τη δική τους ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές των ελληνικών υδρογονανθράκων, το Μάιο του 2017 οπότε και εξέφρασαν ενδιαφέρον για τις έρευνες

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ, κ. Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας στο insider.gr, η πρόσφατη ανακάλυψη του Ζορ έστειλε θετικά μηνύματα και πλέον η βιομηχανία θεωρεί ότι υπάρχει και ένα δεύτερο πετρελαϊκό σύστημα το οποίο δεν είναι κλαστικό αλλά ασβεστολιθικό, το οποίο πρέπει να είναι εκτεταμένο στη Μεσόγειο. Η δυτική Ελλάδα όπως και η περιοχή νότια από την Κρήτη είναι μέρος αυτού του συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να στραφεί στον ελλαδικό χώρο το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

Ο κ. Μπασιάς σημειώνει ότι ο τρόπος διενέργειας των πρόσφατων διαγωνισμών στο Ιόνιο και την Κρήτη αποτελούν μια εγγύηση για τους επενδυτές ότι το σύστημα λειτουργεί και μάλιστα χωρίς καθυστερήσεις.

«Όσον αφορά στους τελευταίους διαγωνισμούς, οι διαδικασίες διοργάνωσης/διαπραγμάτευσης ήταν σύντομες και αυτό είναι κάτι το οποίο αξιολογείται θετικά από τους επενδυτές. Όσον αφορά στην Κρήτη, η διαδικασία κράτησε περίπου τρεις μήνες και αυτό αποτελεί απόδειξη ότι τα πράγματα προχωρούν γρήγορα. Υπάρχει θετικό feedback», επισημαίνει ο κ. Μπασιάς.

O ρόλος της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια

Ο ρόλος της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Μεσογείου δεν καθίσταται κομβικός μόνο χάρη στα διεθνή έργα υποδομών τα οποία διέρχονται από τη χώρα (αγωγός φυσικού αερίου TAP, IGB κλπ) αλλά και λόγω του διεθνούς ενδιαφέροντος για επενδύσεις μέσω της Ελλάδας όπως είναι το αμερικανικό ενδιαφέρον για την εισαγωγή LNG στη Βόρεια Ελλάδα και την χρήση της χώρας ως πύλη εισόδου στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αυτό επιβεβαίωσαν μεταξύ άλλων τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ αλλά και ο υπουργός Εμπορίου της Αμερικής Γουιλμπουρ Ρος, ο οποίος επικεντρώθηκε στις έρευνες που θα πραγματοποιηθούν για τους υδρογονάνθρακες ενώ σημείωσε ότι τα έργα υποδομών φυσικού αερίου θα καταστήσουν την χώρα έναν ενεργειακό κόμβο στην περιοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider