Προχωρούν οι παρεμβάσεις «Πράσινο Νησί-Αη Στράτης»

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προχωρούν οι παρεμβάσεις «Πράσινο Νησί-Αη Στράτης»

Προχωρούν τα έργα ενός έργου παγκόσμιας πρωτοτυπίας προϋπολογισμού 8,5 εκατ. ευρώ.

Μέσα στους επόμενους 12 μήνες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου και να έχουν γίνει όλες οι επαφές με τους εμπλεκόμενους φορείς σε θεσμικό και τεχνικό επίπεδο. Κατόπιν, αναμένεται η υπουργική απόφαση για Αδειοδότηση, Αρχές Λειτουργίας & Τιμολόγηση ενώ θα καθοριστούν οι οριστικές προδιαγραφές των κύριων συνιστωσών ΥΒΣ και Τ/Θ. Μέχρι το τέλος του 12μηνου αναμένεται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί και να γίνει η ανάθεση των τεσσάρων κύριων υποέργων.

Ο ο κ. Παναγιώτης Ζορλός από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μιλώντας σε εσπερίδα της ΡΑΕ παρουσίασε κατ’ αρχήν τον διπλό ρόλο του ΚΑΠΕ ως Εθνικό Ενεργειακό Κέντρο και Ερευνητικό και Τεχνολογικό Κέντρο.

Αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στην εμπλοκή του ΚΑΠΕ στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου στο νησί Άγιος Ευστράτιος, παρουσιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του νησιού τονίζοντας ότι το έργο αυτό είναι πιλοτικό και έχει λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρουσίασε το ιστορικό της προσπάθειας και τις φάσεις για την υλοποίηση του έργου. Αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά, στον τρόπο λειτουργίας, στα ζητήματα που ανέκυψαν και στο πώς αυτά αντιμετωπίστηκαν μέχρι σήμερα. Παρουσίασε το νέο ενεργειακό σύστημα, τις αρχές λειτουργίας του, καθώς επίσης και τις αρχές τιμολόγησής του. Αναφέρθηκε, επίσης, στις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας που βρίσκονται σε εξέλιξη και ανέλυσε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου με έμφαση στην σημερινή ενεργειακή κατάσταση και τα οφέλη που θα προκύψουν από την υλοποίησή του σε διεθνές επιστημονικό επίπεδο, σε εθνικό επίπεδο και σε τοπικό επίπεδο.

Σημείωσε πως το έργο αυτό είναι έργο πολλαπλού σκοπού και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για ανάπτυξη παρόμοιων έργων σε άλλα αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα του Αιγαίου.

Το έργο και τα οφέλη

Το έργο «Πράσινο Νησί-Αη Στράτης» αποτελεί ερευνητικό-επιδεικτικό έργο, στο οποίο θα εφαρμοστούν ώριμες τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)και τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα. Η καινοτομία του έργου αφορά στη μεγάλη διείσδυση ων ΑΠΕ στο αυτόνομο ασθενές δίκτυο στον Αγ. Ευστράτιο. Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και ανέρχεται σε 8,5 εκατ. ευρώ.

Οι παρεμβάσεις στο νησί εντάσσονται σε ένα πιλοτικό έργο παγκόσμιας πρωτοτυπίας (τηλεθέρμανση με ΑΠΕ σε αυτόνομο σύστημα με πολύ υψηλή διείσδυση >85%) ενώ θα προκύψουν περιβαλλοντικά οφέλη μέσω μείωσης των εκπομπών αερίων. Σε εθνικό επίπεδο θα προκύψουν οικονομικά οφέλη μέσω μείωσης εισαγόμενου καυσίμου και θα επιτραπεί να γίνει αξιολόγηση ενός ευέλικτου καθεστώτος διαχείρισης σε μικρά ΜΔΝ. Το έργο επιτρέπει να δημιουργηθούν καινοτόμα επιχειρηματικά σχήματα με τη συμμετοχή και της τοπικής κοινωνίας και συντελεί στη δημιουργία υποδομών για περαιτέρω επιστημονικά έργα σε πραγματικές συνθήκες. Σε τοπικό επίπεδο, η πρωτοβουλία θα συντελέσει στην παγκόσμια προβολή του νησιού και στην ανάπτυξη του επιστημονικού τουρισμού. Μέσω των άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενων δραστηριοτήτων αναμένεται ότι θα επέλθει τόνωση της τοπικής οικονομίας και μείωση των δαπανών θέρμανσης για τους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider