Υδρογονάνθρακες: Στο «παρά πέντε» για τις παραχωρήσεις στην Κρήτη

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υδρογονάνθρακες: Στο «παρά πέντε» για τις παραχωρήσεις στην Κρήτη

Πλησιάζει ο καιρός για να μπουν σε τροχιά υλοποίησης οι έρευνες για υδρογονάνθρακες δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης από την κοινοπραξία TΟΤΑL- EXXONMOBIL και EΛΠΕ καθώς μέχρι το Σεπτέμβριο αναμένεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έχει εγκρίνει τις συμβάσεις προκειμένου αυτές να περάσουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ήδη η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων έχε ολοκληρώσει την απαραίτητη προεργασία και αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε στάση αναμονής, δεδομένου ότι μεσολάβησε και το καλοκαίρι.

Η παρουσία μεγάλων διεθνών πετρελαϊκών ομίλων στην Ελλάδα, οι οποίοι θα συνεργαστούν με τα ΕΛΠΕ θα στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα και σε άλλους ξένους επενδυτές από όλους τους κλάδους ότι η Ελλάδα έχοντας βγει και επίσημα από τα μνημόνια στις 21 Αυγούστου είναι έτοιμη να δεχθεί επενδύσεις και να αξιοποιήσει το δυναμικό των υδρογονανθράκων, ταράζοντας τα νερά σε έναν κλάδο ο οποίος για αρκετά χρόνια, τουλάχιστον όσον αφορά στη χώρα μας παρέμενε σε στασιμότητα.

Η υπουργική απόφαση για τον προτιμητέο επενδυτή για τις παραχωρήσεις στην Κρήτη έχει εκδοθεί άλλωστε από τις αρχές Ιουλίου και η διαδικασία ουσιαστικά θα έχει δρομολογηθεί εφόσον οι συμβάσεις περάσουν και από τη Βουλή, κάτι που αναμένεται να γίνει στα μέσα του φθινοπώρου.

Σε αυτό το σημείο θα «πιάσουν» πλέον δουλειά και οι επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει να κάνουν τις περιβαλλοντικές και άλλες τεχνικές μελέτες, μια διαδικασία η οποία αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες (διαγωνισμοί, αναθέσεις κλπ). Θα ακολουθήσουν οι γεωφυσικές έρευνες, οι οποίες είθισται να υλοποιούνται κατά τους χειμερινούς μήνες. Δεδομένου όμως ότι όπως φαίνεται οι μελέτες θα «ροκανίσουν» αναγκαστικά τον φετινό χειμώνα, χάνεται η ευκαιρία για τον Ιανουάριο του 2019 και το πιθανότερο είναι ότι η διαδικασία μετατίθεται για το φθινόπωρο του 2019.

Σημειώνεται ότι εν αναμονή βρίσκονται οι επιχειρήσεις (REPSOL και ΕΛΠΕ) όσον αφορά και στην παραχώρηση στο Ιόνιο για τις οποίες δεν έχουν ακόμη αναρτηθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις στην Διαύγεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.