Οι πυρηνικοί σταθμοί ως «αντίδοτο» στην κλιματική αλλαγή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι πυρηνικοί σταθμοί ως «αντίδοτο» στην κλιματική αλλαγή

Οι πυρηνικοί σταθμοί μπορούν να «επιζήσουν» εν όψει της κλιματικής αλλαγής; Ποιό είναι το μέλλον τους δεδομένου ότι σε κάποιες χώρες όπως είναι η Γαλλία παρουσιάζονται ως «πράσινες» λύσεις παραγωγής »ηλεκτρικής ενέργειας με βασικό επιχείρημα το γεγονός ότι δεν παράγουν διοξείδιο του άνθρακα;

Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», η οποία σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι «και οι ίδιοι οι πυρηνικοί σταθμοί» είναι θύματα της κλιματικής αλλαγής καθώς το καλοκαίρι «ανεβάζουν» όλο και πιο υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τη θερμοκρασία που ισχύει στο εξωτερικό περιβάλλον.

Ήδη, την Πέμπτη, 2 Αυγούστου, η γαλλική EDF ανακοίνωσε ότι έθεσε σε παύση έναν πυρηνικό αντιδραστήρα και ότι μείωσε την ισχύ δύο άλλων κατά μήκος του ποταμού Ροδανού με στόχο να μειώσει τη θερμοκρασία του νερού. Προς την ίδια κατεύθυνση, στο τέλος του Ιουλίου, η Φιλανδία επιβράδυνε την παραγωγή ενός αντιδραστήρα ο οποίος «πρόσθετε» στη θάλασσα 32 βαθμούς Κελσίου. Τα κύματα καύσωνα έχουν αναγκάσει και άλλες χώρες όπως είναι η Γερμανία και η Σουηδία να μειώσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια.

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας των ωκεανών, ενώ καθιστά τα θερμικά κύματα εντονότερα. Μάλιστα, σχετική έκθεση της επιστημονικής ένωσης «Union of Concerned Scientists» έχει προειδοποιήσει ότι οι θερμότερες θάλασσες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των πυρηνικών σταθμών, επισημαίνοντας ότι:«σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών, οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής είναι λιγότερο αποτελεσματικοί και υφίστανται επιπλέον την πίεση από την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τη χρήση κλιματισμού. Όταν τα συστήματα ψύξης δεν μπορούν να λειτουργήσουν, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής αναγκάζονται να κλείσουν ή να μειώσουν την παραγωγή τους».

Με πληροφορίες από την Le Monde

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider