ΕΛΠΕ: Αντιδράσεις εν όψει της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού για την πώληση

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΠΕ: Αντιδράσεις εν όψει της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού για την πώληση

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πώληση του 50,01% των ΕΛΠΕ καθώς η διαδικασία προχωρά στη δεύτερη φάση η οποία αφορά στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών (εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί από το φθινόπωρο και μετά).

Όπως είναι γνωστό, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού προχωρούν οι δύο διεθνείς traders, δηλαδή η ελβετική Glencore και η ολλανδική Vitol, ενώ υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο σύναψης συμμαχιών και με άλλους «παίχτες» της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Καθοριστικό ρόλο στην έκβαση θα διαδραματίσει το ύψος του τιμήματος ενώ από την πλευρά των εργαζομένων και άλλων ελληνικών φορέων του κλάδου συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά της πώλησης.

Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι με βάση το προφίλ των συγκεκριμένων υποψηφίων τίθεται σε κίνδυνο η διατήρηση του χαρακτήρα της επιχείρησης καθώς θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος τα διυλιστήρια να μετατραπούν σε tank farms και υποστηρίζουν ότι μπορεί να πάψει η δραστηριότητα της διύλισης ενώ ενστάσεις έχουν και για το κατά πόσο μπορεί να ενισχυθεί το κομμάτι της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων υπό αυτές τις συνθήκες, τη στιγμή μάλιστα που τα ΕΛΠΕ ετοιμάζονται για τις έρευνες δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (μαζί με την Total και την Εxxon Mobil).

Σε ετοιμότητα δηλώνουν οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ

Oι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ δηλώνουν ότι παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία ενώ ήδη έχουν αποστείλει εξώδικο στο ΤΑΙΠΕΔ με κοινοποίηση στα αρμόδια υπουργεία, τη διοίκηση του ομίλου και την Paneuropean ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα ετοιμάζεται και σχετικό ερώτημα στην Επιτροπή της Κεφαλαιαγοράς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (Π.Σ.Ε.Ε.Π), κ. Παναγιώτης Οφθαλμίδης, μιλώντας στο insider.gr, «παραμένουμε σε εγρήγορση και παρακολουθούμε την πορεία της διαδικασίας. Είμαστε σε ετοιμότητα και ανάλογα με τις απαντήσεις που θα λάβουμε θα προχωρήσουμε σε απεργίες και επιπλέον κινήσεις στα διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια».

Από φθινόπωρο οι νέες εξελίξεις

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αναμένεται ότι θα είναι χρονοβόρα και σύμφωνα πηγές του ομίλου, προς το φθινόπωρο θα υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της ιδιωτικοποίησης. Όπως σημειώνουν, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δείχνουν να πληρούν τυπικά τις προϋποθέσεις αλλά είναι πολλά ζητήματα τα οποία πρέπει να δρομολογηθούν όπως είναι για παράδειγμα το ύψος των προσφορών και το τίμημα, η πορεία του ομίλου εν μέσω του μετασχηματισμού της αγοράς ενέργειας και η διατήρηση της βιωσιμότητάς και της ανταγωνιστικότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider