Μπαίνουν νέοι παίκτες στην αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπαίνουν νέοι παίκτες στην αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος

Νέοι παίχτες μπαίνουν στην αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος καθώς το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα ωθούν τις ενεργειακές επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες σε πλήρη αναπροσαρμογή των προτεραιτοτήτων τους.

Έτσι, η Coral, θυγατρική της Motor Oil μπαίνει στη λιανική αγορά φυσικού αερίου ακολουθώντας το «ρεύμα της εποχής» όπου επιχειρήσεις του πετρελαϊκού κλάδου και ενεργοβόρες βιομηχανίες στρέφονται στο φυσικό αέριο προκειμένου να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να προλάβουν τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της επιχείρησης, το Σεπτέμβριο σχεδιάζεται η δραστηριοποίηση της Coral στη λιανική αγορά φυσικού αερίου ενώ η στρατηγική της εταιρείας περιλαμβάνει και πακέτα ρεύματος και φυσικού αερίου.

Η στρατηγική αυτή άλλωστε δείχνει να συνάδει και με την την εξαγορά της NRG Trading House (του ομίλου Χανδρή), που δραστηριοποιείται στην εμπορία και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα από το 2012, μια συμφωνία η οποία ανακοινώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες και σηματοδοτεί την είσοδό της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ενισχύοντας το ενεργειακό της αποτύπωμα στον ευρύτερο ενεργειακό κλάδο.

Η ζήτηση για πετρελαϊκά προϊόντα αναμένεται να μειωθεί λόγω της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα και της αυξημένης ζήτησης για εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Προς αυτή την κατεύθυνση και άλλες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους. Τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη δηλώσει ότι εξετάζουν την είσοδό τους στην αγορά φυσικού αερίου ενώ ενδεικτικό του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς την ίδια κατεύθυνση είναι και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ όπου βιομηχανίες όπως ο Μυτιληναίος και η Edison εξέφρασαν και ρητά πρόσφατα το ενδιαφέρον τους.

Ο μετασχηματισμός της αγοράς ενέργειας έχει οδηγήσει και τη ΔΕΗ να κάνει το δικό της άνοιγμα στο φυσικό αέριο, η οποία πρόσφατα εξασφάλισε και σχετική άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider