ΔΕΗ: «Μικρότερο καλάθι» για την πώληση των μονάδων

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: «Μικρότερο καλάθι» για την πώληση των μονάδων

Κατώτερο των προσδοκιών ήταν το ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από την πλευρά των ξένων επιχειρήσεων, για την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ. Από τις 40 επιχειρήσεις στις οποίες απευθυνόταν αρχικά το market test, το οποίο ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2017, σε πρώτη φάση κινητοποιήθηκαν 15 επενδυτές οι οποίοι και αναζήτησαν πληροφορίες για τις μονάδες κλπ όπως φάνηκε με την ολοκλήρωση του market test τον Ιανουάριο του 2018. Τότε, η διοίκηση της ΔΕΗ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκαναν λόγο για επενδυτικό ενδιαφέρον από μεγάλες επιχειρήσεις εντός και εκτός ΕΕ αλλά τελικά, την Πέμπτη, οπότε και έληξε η προθεσμία για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, μόνο έξι σχήματα εμφανίστηκαν.

Ο αριθμός αυτός μπορεί όμως να συρρικνωθεί και άλλο καθώς είναι γνωστό ότι οι επιχειρήσεις σε αυτή τη φάση προσέρχονται με διερευνητική διάθεση ενώ εκπρόσωποι των βιομηχανιών που συμμετέχουν έχουν διαμηνύσει ότι αναμένουν να αναλύσουν τα στοιχεία από τα data room για τις υπό πώληση μονάδες.

Οι δεσμευτικές προσφορές προβλέπεται να κατατεθούν το Σεπτέμβριο και δεν αποκλείεται κάποιοι να έχουν αποχωρήσει αν κρίνουν ότι δεν τους συμφέρει να προσέλθουν. Βασικό εμπόδιο στην όποια επένδυση παραμένει το ρίσκο των ρύπων, που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σταθερά πάνω από τα επίπεδα των 15 ευρώ ο τόνος.

Όπως είναι γνωστό, οι παίκτες της αγοράς που θα αποφασίσουν να αγοράσουν τους λιγνίτες θα πρέπει να αναλάβουν συγκεκριμένα ρίσκα σε σχέση με τα κόστη δικαιωμάτων εκπομπής που βαρύνουν τις υπό πώληση μονάδες ενώ θα πρέπει να συνεκτιμήσουν τη βαθμιαία μείωση της χρήσης άνθρακα στο πλαίσιο των επιταγών της ΕΕ για χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Όσον αφορά στο διεθνές ενδιαφέρον για τις μονάδες της ΔΕΗ αυτό περιορίζεται σε δύο τσέχικες (ENERGETICKÝ Α PRŮMYSLOVÝ HOLDING, Α.S. και INDOVERSE COAL INVESTMENTS LIMITED και μια κινέζικη (BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED). Η τελευταία είναι θυγατρική της Shenhua και συμμετέχει σε κοινοπραξία με την DAMCO ENERGY (όμιλος Κοπελούζου). Όσον αφορά στο εγχώριο ενδιαφέρον αυτό έχει εκφραστεί από τρεις ακόμη επιχειρήσεις (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και ο όμιλος Κοπελούζου) ενώ αναμένεται να διαφανεί αν αυτές θα προχωρήσουν σε κάποιο είδος συμμαχίας μέχρι το Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά στο ζήτημα της αποτίμησης, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τη διασφάλιση της δίκαιης αποτίμησης της εμπορικής αξίας των εισφερομένων κλάδων, η ΔΕΗ θα ορίσει, κατόπιν προηγούμενης έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έναν επαρκώς εξειδικευμένο και κατάλληλα πιστοποιημένο διεθνή ανεξάρτητο εκτιμητή (independent valuator), ο οποίος θα προσδιορίσει ένα δίκαιο εύρος της εμπορικής αξίας εκάστου των εισφερομένων κλάδων (fair value range).

Η εκτίμηση αυτή θα παραμείνει εμπιστευτική μέχρι το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό, οπότε και θα παραδοθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ και στον εντολοδόχο παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider