Οι ενεργειακές «δεσμεύσεις» μετά το Eurogroup

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ενεργειακές «δεσμεύσεις» μετά το Eurogroup

Oι ιδιωτικοποιήσεις, οι αλλαγές στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα εντάσσονται στο πλάνο της ενεργειακής πολιτικής, η οποία ακολουθεί τις μνημονιακές δεσμεύσεις ενώ μετά το Eurogroup της 21ης Ιουνίου καλείται να συμβάλει στην «καθαρή» έξοδο τον Αύγουστο του 2018.

Προς αυτή την κατεύθυνση και προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, η συμφωνηθείσα εκποίηση της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη της ΔΕΗ (αποεπένδυση) θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2018.

Παράλληλα, όπως προβλέπεται, το Σχέδιο Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων και το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπερταμείου θα υλοποιείται σε συνεχή βάση. Με στόχο την ταχεία προσέλκυση επενδύσεων για την υποστήριξη ενός σχεδίου σταθερής οικονομικής ανάπτυξης η Ελλάδα επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στο ΔΕΣΦΑ (τέλος 2018), στα ΕΛΠΕ (συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των υπολοίπων μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ), στη ΔΕΠΑ Εμπορίου, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Παράλληλα επιβεβαιώνεται η πρόθεση να ολοκληρωθούν οι συναλλαγές που αφορούν στην πώληση ή άλλου είδους εκμετάλλευση (monetisation) μετοχών της ΔΕΗ του Δικτύου της ΔΕΠΑ. Το μοντέλο-στόχος (Target Model) θα τεθεί πλήρως σε εφαρμογή μέχρι τα μέσα του 2019, ενώ τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της κοινής αξιολόγησης του συστήματος δημοπρασιών NOME θα εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του 2019.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Εurogroup, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας την Παρασκευή στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, σημείωσε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι πολύ κοντά στις προσδοκίες της κυβέρνησης, και στις τέσσερις θέσεις με τις οποίες προσήλθε ενώ για τα ενεργειακά επεσήμανε ότι υπάρχει ένα σύνολο δεσμεύσεων όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΠΑ κλπ), το Χρηματιστήριο Ενέργειας κλπ που πρέπει να υλοποιηθούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider