Απαιτούνται επενδύσεις 14,5 τρισ. για να καλυφθεί η ζήτηση για ενέργεια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απαιτούνται επενδύσεις 14,5 τρισ. για να καλυφθεί η ζήτηση για ενέργεια

Η ενεργειακή βιομηχανία πρέπει να επενδύσει κεφάλαια ύψους 14,5 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2040 προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, κάτι που αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο που θα εξακολουθήσουν να παίζουν τα ορυκτά καύσιμα παρά το γεγονός ότι διευρύνεται η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σε αυτά τα συμπεράσματα καταλήγει έρευνα του Jens Zimmermann από την Credit Suisse η οποία βασίζεται σε προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ΙΕΑ.

Το μερίδιο του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα αναμένεται να μειωθεί από το 41% στο 30% το 2040 αλλά αυτή η μείωση αναμένεται ότι θα αντισταθμιστεί από την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ από το 6% στο 18%.

«Ωστόσο πάνω από το μισό και συγκεκριμένα το 54% της ηλεκτρικής ενέργεια θα εξακολουθήσει να παράγεται από τους σταθμούς θερμικής παραγωγής και τη χρήση υδρογονανθράκων (κυρίως άνθρακα και αερίου) το 2014, σύμφωνα με τον ΙΕΑ», αναφέρει ο Zimmerman.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης σημαίνει ότι η παραγωγική δυνατότητα για ηλεκτρική ενέργεια πρέπει αν αυξηθεί κατά 80% από τα 5.884 γιγαβάτ στα 10.500.

«Η εγκατεστημένη ισχύς πρέπει να διπλασιαστεί στις χώρες εκτός ΟΟΣΑ αρχής γενομένης από την Κίνα και την Ινδία», εκτιμά και προς αυτή την κατεύθυνση συμπληρώνει ότι τα κράτη αυτά πρέπει να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, επικαλούμενος τις εκτιμήσεις του ΙΕΑ σημειώνει ότι η παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία πρέπει να πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 19,7 τρις δολάρια μέχρι το 2040. Από αυτά, τα 11,3 τρις θα πρέπει να επενδυθούν σε έργα κατασκευής νέων μονάδων για την παραγωγή επιπλέον δυναμικότητας η οποία ορίζεται στα 6.700 γιγαβάτ. Τα υπόλοιπα 8,4 τρις πρέπει να δαπανηθούν για την κατασκευή δικτύων.

Με πληροφορίες από το www.businessinsider.com

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider