Κλείνει η συμφωνία για την εξαγορά του μεριδίου της Shell από τη ΔΕΠΑ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλείνει η συμφωνία για την εξαγορά του μεριδίου της Shell από τη ΔΕΠΑ

Θέμα ωρών θεωρείται ότι είναι το κλείσιμο της συμφωνίας για την εξαγορά από τη ΔΕΠΑ του ποσοστού 49% και του μάνατζμεντ που κατέχει η Shell στην ΕΠΑ Αττικής. Όπως ανέφερε ανώτατη πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την Παρασκευή μιλώντας στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, «η συμφωνία κλείνει από ώρα σε ώρα» ενώ επιβεβαίωσε ότι το τίμημα κλείνει στα 150 εκατ. ευρώ.

Όπως εκτιμά η ίδια πηγή, το τίμημα θεωρείται καλό και «θα ανεβάσει και την αξία της ΔΕΠΑ εν όψει της ιδιωτικοποίησης», όπως σημειώνει.

Αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, ήδη κάποιες ελληνικές βιομηχανίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον (Mυτιληναίος, Κοπελούζος κλπ) και όπως επισημαίνει η συγκεκριμένη πηγή «υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι όχι μόνο Έλληνες. Είναι και ξένοι επενδυτές».

Τα θέματα στα οποία «κολλούσε» η συμφωνία ήταν τεχνικής φύσης καθώς η ΔΕΠΑ θέλει να «θωρακίσει» τη σύμβαση με κάποιες δικλείδες ασφαλείας σχετικά με την πιθανή μελλοντική επαναδραστηριοποίηση της Shell στην Ελλάδα.

Εφόσον οι δύο πλευρές συμφωνήσουν και τυπικά για το τίμημα, τον τελικό λόγο θα τον έχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα εξετάσει το κατά πόσο η δραστηριοποίηση της ΔΕΠΑ, ως προμηθευτή και παρόχου ταυτόχρονα, στην αγορά φυσικού αερίου δημιουργεί στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.

«Δεν υπάρχει θέμα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά το άνοιγμα αγοράς. Με τη δραστηριότητα των ΕΠΑ κλπ και σε άλλες περιοχές της Ελλάδα πλέον υπάρχει ενιαία αγορά, η ΔΕΠΑ θα έχει μειωμένο μερίδιο και με την τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή που θα επιβάλλει τις δημοπρασίες φυσικού αερίου δεν θα υπάρχει πρόβλημα», αναφέρει η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΠΑ , η υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών θα γίνει έως το τέλος Ιουνίου, καθώς το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα είναι αρκετό για την έγκριση της συμφωνίας από τα Δ.Σ. των δύο εταιρειών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider