Μπασιάς: Θα έχουμε εκπλήξεις στα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπασιάς: Θα έχουμε εκπλήξεις στα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης

Θετικές εκπλήξεις εκτιμά ότι θα έχουμε μέσα στην επόμενη πενταετία όσον αφορά στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας την Παρασκευή στο συνέδριο του Economist. Ο κ. Μπασιάς σημείωσε ότι υπάρχουν τέσσερις παράμετροι που λαμβάνονται υπ' όψιν στο συγκεκριμένο τομέα, οι οποίες συνοψίζονται στη γεωγραφική εστίαση, τα βάθη των υδάτων, το ισοζύγιο εισαγωγών εξαγωγών (λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 150 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως) και στην ασφάλεια σε θέματα υπεράκτιων εγκαταστάσεων (η Ελλάδα εφαρμόζει παλαιότερους κανονισμούς αλλά έχει ενσωματώσει και την ευρωπαϊκή οδηγία).

Κάνοντας μια εκτίμηση για το μέλλον και τις δυνατότητες που θα παράσχουν οι νέες τεχνολογίες για έρευνες σε μεγάλα βάθη σημείωσε ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν με πιο ταχείς ρυθμούς. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, στις πιο βόρειες περιοχές όπου εντοπίζονται σημεία ενδιαφέροντος τα βάθη είναι κάτω από 1000 μέτρα και προς το νότο όπως είναι νοτιοδυτικά της Κρήτης, τα βάθη φθάνουν περίπου τα 3.000 μέτρα. Οι διαδικασίες θα επισπευσθούν ξεκινώντας από το βορρά προς το νότο ανέφερε ο κ. Μπασιάς.

Όσον αφορά στη διαδικασία αξιολόγησης για τις παραχωρήσεις σε Ιόνιο και Κρήτη, σημείωσε ότι αυτή βρίσκεται στην τελευταία φάση για να επιλεγούν οι προτιμώμενοι επενδυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider