Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις κατά της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ με τα συνδικάτα ΝΑ Ευρώπης να προχωρούν σε σχετικό ψήφισμα υποστηρίζοντας ότι «κανένας λόγος δεν θα είναι ποτέ αρκετός έτσι ώστε μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, όπως είναι ο Όμιλος ΔΕΗ, να ξεπουληθεί κομμάτι -κομμάτι και να γίνει βορά στα ντόπια και ξένα συμφέροντα».

Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα που δημοσίευσε το Περιφερειακό Δίκτυο Συνδικάτων Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (RETUNSEE) και οι Οργανώσεις μέλη του, αναφέρεται ότι «η Κυβέρνηση της Ελλάδας προχωρά στον καταστροφικό σχεδιασμό που απειλεί άμεσα την ΥΠΑΡΞΗ της ΔΕΗ και του Ομίλου της. Διαψεύδει τον εαυτό της εγκαταλείποντας τα όσα έλεγε στο παρελθόν όταν χαρακτήριζε την ΔΕΗ εθνικό κεφάλαιο, εθνική υπόθεση και μέρος της ιστορίας αυτής της χώρας...Η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει εξηγήσεις στην Ελληνική κοινωνία. Κανένας λόγος δεν θα είναι ποτέ αρκετός έτσι ώστε μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, όπως είναι ο Όμιλος ΔΕΗ, να ξεπουληθεί κομμάτι -κομμάτι και να γίνει βορά στα ντόπια και ξένα συμφέροντα . Η ΙΣΤΟΡΙΑ ενός τόπου δεν πωλείται και δεν εξαγοράζεται. Δεν υπάρχει ούτε ηθικό ούτε οικονομικό τίμημα για να αξιολογηθεί και να αποτιμηθεί οικονομικά».

ΕΝΠΕ: Η κυβέρνηση ξεπουλά τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας

Την αντίθεση της στην πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ επαναβεβαίωσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας με υπόμνημα που κατατέθηκε στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού».

Στο υπόμνημα τονίζεται ότι «σε ευθεία αντίθεση με τις τοπικές κοινωνίες, όπως αυτές εκφράζονται δημόσια μέσω των Δημοτικών Συμβουλίων, των Περιφερειακών Συμβουλίων Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου, η κυβέρνηση ξεπουλά τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας.

Συνέπεια της πώλησης είναι ο ορατός κίνδυνος ενεργειακής επάρκειας της χώρας, η απώλεια θέσεων εργασίας, ο κίνδυνος προβλημάτων σε μια σειρά διαδικασιών στην κοινωνία και τους πολίτες».

Η ΕΝΠΕ επαναβεβαιώνει την πάγια θέση της ότι «η ενέργεια και τα νερά είναι κοινωνικά αγαθά και κρίσιμες υποδομές και δεν πωλούνται, δεν εκποιούνται» και με βάση την απόφαση του 5ου τακτικού συνεδρίου

-«Εκφράζει την αντίθεσή της στην πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ, όπως τα Π. Σ. Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου έχουν αποφασίσει.

-Διεκδικεί την επιστροφή του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στις Δημόσιες Συμμετοχές καθώς και την περιβαλλοντική αποκατάσταση και την επαναπόδοση των εδαφών των απαλλοτριωμένων εκτάσεων από την ΔΕΗ στις τοπικές κοινωνίες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider