Σε «πολεμικό κλίμα» η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε «πολεμικό κλίμα» η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ

Σε πολεμικό κλίμα διεξάγεται η διαδικασία της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ με τις εμπλεκόμενες περιφέρειες, την τοπική αυτοδιοίκηση και τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να κάνουν λόγο για ένα νομοσχέδιο το οποίο «γράφτηκε στο πόδι» με σκοπό το «ξεπούλημα τη ΔΕΗ», όπως αναφέρουν. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στα γραφεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στην Αθήνα με τη συμμετοχή των σωματείων εργαζομένων, εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρου Καρυπίδη, του δημάρχου Μεγαλόπολης, Διονύσης Παπαδόπουλος και του δημάρχου Εορδαίας , Σάββα Ζαμανίδη, οι εκπρόσωποι των φορέων κατέστησαν σαφές ότι «δεν θα πουληθεί καμία μονάδα της ΔΕΗ» σημειώνοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα παραδώσουμε τα κλειδιά. Ο νέος ιδιοκτήτης θα βρίσκει μόνο κουφάρια. Δεν θα βρίσκει εργαζομένους».

Αναφερόμενος στην επικείμενη πώληση των μονάδων, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, δήλωσε ότι «Αν γίνει στοιχειωδώς η αποτίμηση, στοιχηματίζω ότι δεν θα βρεθούν αγοραστές. Πρόκειται για αποεπένδυση στο σύνολο του νομοσχεδίου. Ο τρόπος που έχει συνταχθεί το νομοσχέδιο, είναι ένα ξεβράκωμα της κυβέρνησης μπας και βρεθεί επενδυτής».

Καρυπίδης: «Δεν θα στρώσουμε το χαλί στους αγοραστές-Αλλιώς παραιτούμαι»

Έντονη ήταν και η αντίδραση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρου Καρυπίδη ο οποίος αναφερόμενος στην πώληση σημείωσε ότι «τον αγώνα θα τον πάμε μέχρι τέλος. Αν υπάρξει αγοραστής δεν θα στρώσουμε τα χαλιά. Αλλιώς θα παραιτηθώ». Ο κ.Καρυπίδης σημείωσε ότι έχει γίνει επιστημονική μελέτη επί του νομοσχεδίου και υπάρχουν αντιπροτάσεις οι οποίες θα κατατεθούν στη Βουλή.

«Κρατική επιδότηση η πώληση των μονάδων»

Όπως υποστηρίζει το ΔΣ σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις και την πρόταση εθελουσίας η οποία θα διεξαχθεί από την ίδια τη ΔΕΗ και όχι από τους νέους επενδυτές, «το νομοσχέδιο φροντίζει να μην εισφέρονται στις νέες εταιρείες όλοι οι εργαζόμενοι, ελαφρώνοντας το λειτουργικό κόστος των νέων εταιρειών και αυξάνοντας τα κέρδη του αγοραστή ενώ του δίνεται η δυνατότητα να καταθέσει νέο κανονισμό εργασίας με τη μεταβίβαση των μετοχών. Ταυτόχρονα, μεταβιβάζεται η ευθύνη στη ΔΕΗ της απορρόφησης του υπόλοιπου προσωπικού από άλλες θυγατρικές ενώ στη ΔΕΗ μεταβιβάζεται και το κόστος κινήτρων εξόδου από την εργασία».

«Το ποσοστό που παραχωρείται είναι πολύ μεγαλύτερο από το 40%»

Όπως υποστήριξε ο δήμαρχος Εορδαίας, κ. Σάββας Ζαμανίδης, «η πώληση θα κάνει μεγάλη ζημιά στην ελληνική οικονομία, ειδικά όταν υπάρχουν συνθήκες γεωπολιτικής αστάθειας. Το ποσοστό που πωλείται δεν είναι 40% αλλά πολύ μεγαλύτερο καθώς ανάλογα με τη ζήτηση η παραγωγή από τις προς πώληση μονάδες (οι οποίες μπαίνουν πρώτες στο σύστημα) μπορεί να φθάσει και στο 89% και 90%».

«Η ΔΕΗ δεν θα είναι βιώσιμη-Η ελληνική οικονομία θα υποστεί πλήγμα»

Όπως υποστηρίζουν οι φορείς, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι τα ληξιπρόθεσμα της ΔΕΗ ανέρχονται σε 3 δις ευρώ και το γεγονός ότι μετά την πώληση θα συρρικνωθεί το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ, η επιχείρηση θα καταστεί «μη βιώσιμη». Παράλληλα, σημειώνουν ότι σε αυτό θα συντελέσουν τόσο η μνημονιακή δέσμευση της ΔΕΗ για τη μείωση τους μεριδίου αγοράς στο 50% όσο και το γεγονός ότι θα αναγκάζεται να διενεργεί δημοπρασίες ΝΟΜΕ ενώ δεν θα προκύπτει αντίστοιχη υποχρέωση για τους νέους επενδυτές. Οι παρευρισκόμενοι έκαναν λόγο για αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία σημειώνοντας ότι όταν παραχωρείται κρατική περιουσία χωρίς η πώληση να γίνεται με όρους αγοράς, καθίσταται αδύνατον να εξυπηρετηθεί οποιοδήποτε χρέος καθώς δεν υπάρχει δημόσια περιουσία. Παράλληλα, επεσήμαναν ότι η ΔΕΗ δεδομένης της δυσμενούς κατάστασης στην οποία θα περιέλθει θα αναγκάζεται να αγοράσει από τις μονάδες στις οποίες ουσιαστικά έχει πουλήσει».

Επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις

Όπως ανακοίνωσε το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, από τη Δευτέρα, 23 Απριλίου ξεκινούν επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις με βασικά αιτήματα την ακύρωση του σχεδίου πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, την επαναφορά του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο ελληνικό Δημόσιο, την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και τις άμεσες προσλήψεις προσωπικού. Αναφερόμενες στις απεργίες ο κ. Αδαμίδης σημείωσε ότι «στόχος είναι να καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι κάτι γίνεται. Αν δεν λείψει ούτε για μια στιγμή το ηλεκτρικό ρεύμα δεν θα καταλάβει τι γίνεται. Δεν θα ταλαιπωρηθεί ο λαός. Ο καταναλωτής θα νιώσει την απεργία αλλά όχι με τον τρόπο που πιθανόν κάποιοι να προβοκάρουν κάνοντας λόγο για black-out».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider