Ξεκινά ο διαγωνισμός για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ

Ξεκινά ο διεθνής διαγωνισμός για την από κοινού πώληση με την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. πλειοψηφικού πακέτου συμμετοχής (τουλάχιστον 50,1%) στα ΕΛΠΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη το ΤΑΙΠΕΔ.

Η ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων αποτελεί προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης, ωστόσο, η επιτυχία του διαγωνισμού θα εξαρτηθεί από τρεις βασικούς παράγοντες. Πρώτον, το ενδιαφέρον που θα δείξουν οι ενδεχόμενοι επενδυτές με ορόσημο την 18η Μαΐου, η οποία είναι η καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς μιλώντας στο insider.gr, θεωρείται δεδομένο ότι αναμένεται να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από σημαντικές διεθνείς επιχειρήσεις και στα μέσα Μαΐου θα αυτό το ενδιαφέρον αναμένεται να διαφανεί αν θα γίνει πιο συγκεκριμένο. Δεύτερον, καθοριστικό ρόλο θα παίξει το ύψος των προσφορών, το οποίο θα καταστεί γνωστό στη β' φάση της διαδικασίας και αν το τίμημα θα διαμορφωθεί με βάση την αποτίμηση της BNP Paribas, η οποία υπολογίζει τη συνολική αξία στα 4,6 δις ευρώ ή τη χρηματιστηριακή αξία, η οποία ανέρχεται περίπου στο 1,5 δις ευρώ ή με κάποιον άλλον τρόπο ο οποίος θα τοποθετήσει την τιμή κάπου ενδιάμεσα. Αξίζει να αναφερθεί ότι θετικό έδαφος για την αποτίμηση αποτελεί το γεγονός ότι τα ΕΛΠΕ έχουν σημειώσει ρεκόρ επιδόσεων ιτο 2017 με τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη να έχουν βελτιωθεί κατά 40%, στα 372 εκατ. ευρώ, ενώ τα δημοσιευμένα κέρδη αυξήθηκαν κατά 17%, στα 384 εκατ. ευρώ.

Ο τρίτος παράγοντας αφορά στις υπεραξίες που θα προκύψουν από την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δημόσιο αναμένεται να κρατήσει ένα ποσοστό της τάξεως του 35% (και όχι 15% όπως προέβλεπαν προηγούμενες συζητήσεις).

Όπως συμβαίνει με σχεδόν όλες τις ιδιωτικοποιήσεις σημαντικό ρόλο θα παίξει η τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και ο χρονικός ορίζοντας στον οποίο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Οι όροι του διαγωνισμού

Η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: φάση προεπιλογής (Α΄ Φάση) και φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών (Β΄ Φάση). Στην Α΄ Φάση το ΤΑΙΠΕΔ προσκαλεί τους επενδυτές να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, σύμφωνα με τους όρους της Πρόσκλησης, το αργότερο μέχρι τις 18 Μαΐου 2018. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που θα πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής (προεπιλεγέντες) θα κληθούν να συμμετάσχουν στη Β΄ Φάση.

Στη Β΄ Φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, οι προεπιλεγέντες επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφοριακό υλικό σχετικά με τα ΕΛΠΕ μέσω εικονικής αίθουσας τεκμηρίωσης (Virtual Data Room - VDR), και στη συνέχεια θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Βάσει της προκήρυξης, ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να έχει κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε περίπτωση εισηγμένης εταιρείας, ή να διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένη επενδυτική εμπειρία στον τομέα του πετρελαίου - φυσικού αερίου τουλάχιστον τριών ετών.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ «Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς στο πρόγραμμα αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς τα ΕΛΠΕ αποτελούν έναν από τους κορυφαίους ομίλους στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με παρουσία σε 6 χώρες και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% του συνολικού όγκου πωλήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider