Η ενέργεια «γοητεύει» τον χρηματοπιστωτικό κλάδο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ενέργεια «γοητεύει» τον χρηματοπιστωτικό κλάδο

Αυξάνεται η στήριξη των τραπεζών σε επενδύσεις οι οποίες σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την ενέργεια, την εξοικονόμηση και τις υποδομές με τους επικεφαλής των τραπεζών να δηλώνουν «έτοιμοι» να στηρίξουν την ανάπτυξη, η οποία κατά πολλούς αποδίδεται στον πολλά υποσχόμενο ενεργειακό κλάδο.

Οι τράπεζες στηρίζουν και το καταναλωτικό κοινό που επενδύει σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας με πιο πρόσφατο παράδειγμα το «Εξοικονόμηση Κατ' οίκον ΙΙ». Έτσι οι μεγαλύτερες τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank Ergasias, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, ΣυνεταιριστικήΤράπεζα Χανίων, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα) συμμετέχουν στη χρηματοδότηση-δανειοδότηση των δικαιούχων του νέου προγράμματος Εξοικονομώ Κατ' Οίκον (Εξοικονομώ ΙΙ). Παράλληλα, πολλές από αυτές προσφέρουν προγράμματα και πιστοδοτήσεις για την εγκατάσταση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενώ κάποιες κάνουν ακόμη «μεγαλύτερο άνοιγμα».

Για παράδειγμα, η Εθνική Τράπεζα σκοπεύει να χρηματοδοτήσει και να ενισχύσει τον κλάδο ο οποίος μέσα στην επόμενη πενταετία αναμένεται να απορροφήσει κεφάλαια ύψους 8 δις. Ευρώ.

Σύμφωνα με την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, αναπτύσσεται ένα επιχειρηματικό μοντέλο τα 8 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί ο τομέας της ενέργειας στην Ελλάδα την προσεχή πενταετία, θα πρέπει να έρθουν και από επενδυτές του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα στρέφεται σε σοβαρούς επενδυτές που θέλουν να βάλουν μετοχικό κεφάλαιο σε επενδύσεις στην ενέργεια στην Ελλάδα και θα τους προσφέρει χρηματοδότηση.

Η νέα στρατηγική της τράπεζας αντικατοπτρίζεται στην αυξανόμενη παρουσία της σε συνέδρια και εκδηλώσεις για την ενέργεια όπως ήταν πρόσφατα η συμμετοχή της στο 1st Ecomobility Conference, το συνέδριο για την εναλλακτική μετακίνηση που διοργανώθηκε στην Αθήνα αλλά και σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε με την Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ) στο Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου (μέλη και μη μέλη της ΗΑΕΕ) όπως είναι η ΔΕΗ, ο ΔΕΔΔΗΕ, ο ΑΔΜΗΕ, η Τέρνα, ο όμιλος Μυτιληναίου, η ΕΠΑ, η ΕΔΑ, ο ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ, ο όμιλος Κοπελούζου κλπ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider