Φόβοι για νέα πετρελαϊκή κρίση στο μέλλον

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φόβοι για νέα πετρελαϊκή κρίση στο μέλλον

Τη στιγμή που ο ΟΠΕΚ κάνει προσπάθειες μείωσης των αποθεμάτων πετρελαίου με σκοπό να δώσει ώθηση στην τιμή, νέες αναλύσεις κάνουν λόγο για πιθανή πετρελαϊκή κρίση την επόμενη δεκαετία. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, ούτε η πλεονάζουσα αμερικανική παραγωγή από σχιστόλιθο, η οποία λειτουργεί ως αντίρροπη δύναμη αυτή τη στιγμή στις προσπάθειες περιστολής της παραγωγής των κρατών του ΟΠΕΚ, δεν θα είναι αρκετή για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, κάτι που θα οδηγήσει σε μια ακόμη πετρελαϊκή κρίση.

Τα ορυκτά καύσιμα θα παραμείνουν στη ζωή μας για αρκετό καιρό

Από τη μία υπάρχουν οι πρεσβευτές της άποψης ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα υποχωρήσει καθώς οι καταναλωτές θα έχουν καλύτερες εναλλακτικές επιλογές όπως είναι για παράδειγμα η ηλεκτροκίνηση. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές ακόμη και αν θεωρούν ότι οι νέες τεχνολογίες είναι πιο αποδοτικές από εκείνες των ορυκτών καυσίμων, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η εποχή όπου θα αποτινάξουμε την εξάρτηση από το πετρέλαιο αργεί να έρθει και ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν».

Με βάσει τους υπολογισμούς του επικεφαλής του ΕΙΑ, Adam Sieminski, το 2020 αναμένεται ότι θα είναι μια δεκαετία «αταξίας».

«Αυτή τη στιγμή μπορεί να υπάρχει μια σχετική ηρεμία καθώς ο σχιστόλιθος μπορεί να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, ωστόσο πιστεύω ότι τη δεκαετία του 2020 θα υπάρξουν δυσκολίες. Για αυτό πιστεύω ότι θα είναι μια ταραχώδης περίοδος. Αυτή τη στιγμή επενδύονται κεφάλαια στον κλάδο. Δεν νομίζω ότι από μόνος του ο σχιστόλιθος θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί», σημειώνει.

Ο φόβος της αγοράς ήταν ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ θα αυξηθεί σημαντικά. Ωστόσο, θα μπορούσε να προκύψει έλλειμμα. Βλέπουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν κάνουν επενδύσεις οι διεθνείς πετρελαϊκές επιχειρήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ δεν κάνουν επενδύσεις και ειδικά η πεντάδα που αποτελείται από τη Λιβύη, τη Νιγηρία, τη Βενεζουέλα, το Ιράν και το Ιράκ.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν πηγάζει μόνο από την έλλειψη επενδύσεων. Σύμφωνα με τη νορβηγική Rystad Energy, η τελευταία φορά που έγιναν σημαντικές ανακαλύψεις οι οποίες ήταν επαρκείς για την κάλυψη της ζήτησης ήταν το 2006, δηλαδή πριν από 12 χρόνια. Το 2017 οι πετρελαϊκές ανακάλυψαν λιγότερο από 7 δις βαρέλια πετρελαίου και αερίου, καταγράφοντας το χαμηλότερο ρεκόρ.

Με πληροφορίες από το oilprice.com

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider