ΔΕΣΦΑ: Την επόμενη εβδομάδα ανοίγουν οι προσφορές

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΣΦΑ: Την επόμενη εβδομάδα ανοίγουν οι προσφορές

Θέμα ημερών είναι το άνοιγμα των προσφορών για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ, όπως ανέφερε την Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Οι φάκελοι με τις προσφορές των δύο σχημάτων θα ανοίξουν στο επόμενο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ανακηρυχθεί ο προτιμητέος επενδυτής. Σύμφωνα με τη διαδικασία εάν υπάρχει διαφορά πάνω από 15% στις προσφορές, θα κατοχυρωθεί στον πρώτο αμέσως ενώ εάν είναι μικρότερη του 15%, θα υπάρξει δεύτερος κύκλος προσφορών.

Το άνοιγμα των προσφορών έχει καθυστερήσει καθώς εξετάζονται όλα τα στοιχεία των έξι επιχειρήσεων που εμπλέκονται στα δύο σχήματα, δηλαδή της κοινοπραξίας Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A και της κοινοπραξίας Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A., EBRD (Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη).

Η πώληση του ΔΕΣΦΑ εκκρεμεί από το 2013 και αποτελεί προαπαιτούμενο από την πρώτη κιόλας αξιολόγηση. Η τελευταία προσπάθεια πώλησης είχε γίνει το 2016 στην αζέρικη Socar αλλά η συμφωνία «ναυάγησε».

Σημειώνεται ότι τόσο η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ όσο και τα ΕΛΠΕ (τα οποία κατέχουν το 35% του ΔΕΣΦΑ) αναμένουν τίμημα «τουλάχιστον αντίστοιχο» της προηγούμενης προσφοράς των 400 εκατ. ευρώ για τον ΔΕΣΦΑ.

Θετικό έδαφος για το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, που είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, δημιουργεί η ενισχυμένη κερδοφορία που ανακοίνωσε ο διαχειριστής για το 2017 με τα κέρδη να σημειώνουν άνοδο 149,4% και τα έσοδά του να αυξάνονται πέρυσι κατά 58% στα 268,6 εκατ. ευρώ από 169,6 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider