Μπασιάς (ΕΔΕΥ): Να εκμεταλλευτούμε το πλεονέκτημά μας στους υδρογονάνθρακες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπασιάς (ΕΔΕΥ): Να εκμεταλλευτούμε το πλεονέκτημά μας στους υδρογονάνθρακες

Στα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Ελλάδα στον κλάδο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας την Παρασκευή στο Athens Energy Forum.

Όπως τόνισε το upstream (έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων) μπορεί να συνεργαστεί με το midstream (αγωγοί κλπ) δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες καθώς μεγάλα έργα υποδομών όπως είναι ο East Med και ο Tap, οι οποίοι περνούν από την Ελλάδα, δημιουργούν ένα ευνοϊκό καθεστώς για τον κλάδο το οποίο καλύπτει όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων από την έρευνα μέχρι την εμπορία του αερίου σε περίπτωση που ανακαλυφθούν εμπορικά εκμεταλλεύσιμες ποσότητες. «Αυτό δημιουργεί μεγάλα πλεονεκτήματα για τη βιομηχανία καθώς μειώνονται τα κόστη», όπως σημείωσε.

«Η Ελλάδα διαθέτει μια μοναδική θέση στη Μεσόγειο, στο πλέον ανατολικό άκρο της δυτικής Μεσογείου. Η χώρα είναι ένα ασφαλές λιμάνι για τη Μεσόγειο, μεταξύ Ελλάδα και Ιταλίας, οφείλουμε να επωφεληθούμε από τη θέση μας», σημείωσε ενώ στα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η χώρα πρόσθεσε και την ποικιλομορφία των γεωλογικών σχηματισμών, «η οποία δημιουργεί ένα ξεχωριστό τεκτονικό περιβάλλον το οποίο απαιτεί ειδικές γνώσεις και έχει υψηλές οικονομικές απαιτήσεις κάτι το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα και πλεονέκτημα καθώς οι επιχειρήσεις θα μπορούν να έχουν επιλογές για το που θα δραστηριοποιηθούν.

«Κινούμαστε γρήγορα»

Ως προς το ρυθμό προόδου των διαδικασιών αναφορικά με τις παραχωρήσεις και τις εργασίες στον τομέα, ο κ. Μπασιάς σημείωσε ότι «από το 2012 έχουν περάσει μόνο πέντε με έξι χρόνια, ό,τι και να πούμε για καθυστερήσεις, θεωρώ ότι κινούμαστε γρήγορα και αυτό συνδέεται με παράγοντες οικονομικούς, πολιτικούς και τεχνικούς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider