ΕΛΕΤΑΕΝ: Δεν έχει υλοποιηθεί ούτε μια μεγάλη επένδυση στα αιολικά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΕΤΑΕΝ: Δεν έχει υλοποιηθεί ούτε μια μεγάλη επένδυση στα αιολικά

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επενδύσεις στα αιολικά στην Ελλάδα κρούει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) αναφέροντας ότι με βάσει το ρυθμό που υλοποιούνται οι επενδύσεις «ο εθνικός στόχος της συμμετοχής των Α.Π.Ε. στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2020 δεν θα επιτευχθεί, παρά μόνο εάν συμβεί ένα θαύμα».

Αν και το 2017 ήταν το δεύτερο καλύτερο έτος για τις επενδύσεις αιολικών πάρκων, μετά το 2011 με αύξηση 12% της αιολικής ισχύος σε σχέση με το 2016, το γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκαν τα μεγάλα έργα που σχεδιάζονται εδώ και 15 χρόνια ειδικά στο αιολικό τόξο του Αιγαίου, απομακρύνει τη χώρα από το στόχο του 2020.

Με βάση τη Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα για το 2017, τo σύνολο της αιολικής ισχύος που το τέλος του έτους βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία είναι 2.651,6 MW αυξημένη κατά12% ή 282 MW σε σχέση με το τέλος του 2016.

Η ισχύς αυτή κατανέμεται ως εξής:

· Στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά : 321,7 MW

· Στο Διασυνδεμένο Σύστημα: 2.329,9 MW

Όπως σημειώνει η Ένωση, «από τη συνολική εικόνα, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο εθνικός στόχος της συμμετοχής των Α.Π.Ε. στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2020 δεν θα επιτευχθεί, παρά μόνο εάν συμβεί ένα θαύμα. Για την τριετία 2018-2020 χρειάζονται πάνω από 3.700 MW νέων Α.Π.Ε., μέγεθος που φαίνεται ότι δεν είναι πλέον εφικτό.

H αποτυχία επίτευξης του στόχου 2020 οφείλεται σε ποικίλα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο τα τελευταία 15 έτη. Τα προβλήματα αυτά είχαν -ανάμεσα σε άλλα- ως αποτέλεσμα να μην έχει ακόμα υλοποιηθεί ούτε μια από τις μεγάλες αιολικές επενδύσεις που σχεδιάζονται, ειδικά στο λεγόμενο αιολικό τόξο του Αιγαίου. Αν κάποιες από τις μεγάλες αυτές επενδύσεις είχαν υλοποιηθεί, η εικόνα θα ήταν πολύ πιο θετική για την οικονομία και το περιβάλλον.

Για να μη χαθεί και ο στόχος του 2030 απαιτείται σημαντική προσπάθεια για έγκαιρο και αποτελεσματικό σχεδιασμό σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στις μεγάλες επενδύσεις παράλληλα με την προώθηση μικρότερων – τοπικών πρωτοβουλιών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider