Γιατί η κυβέρνηση καθυστερεί την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η κυβέρνηση καθυστερεί την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ

Προς καθυστέρηση δείχνει να οδεύει η πώληση του 35% των ΕΛΠΕ όπως διαφαίνεται από το χαλαρό χρονοδιάγραμμα που προδιαγράφει το το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan/ ADP) του ΤΑΙΠΕΔ. Όπως φαίνεται από τις διατυπώσεις του κειμένου για τα επόμενα βήματα «Ο στρατηγικός και χρηματοοικονομικός σύμβουλος (Εθνική και Goldman Sachs) θα ενεργήσει ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος για την υλοποίηση της προκρινόμενης μεθόδου αξιοποίησης (Φάση ΙΙ), εφόσον ολοκληρωθεί η Φάση Ι και εφόσον ληφθεί απόφαση από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ», η λέξη «εφόσον» και η περιγραφή των επόμενων βημάτων μαρτυρούν ότι η κυβέρνηση ίσως θέλει να κρατήσει αποστάσεις από την στρατηγική που της προσάπτουν κάποιοι ότι «ξεπουλάει το δημόσιο».

Οι αποκρατικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα αποτελούν (ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ κλπ) αποτελούν μέρος της συμφωνίας με τους δανειστές και ουσιαστικά αφορούν στην ιδιωτικοοποίληση των ποσοστών των ενεργειακών εταιρειών που βρίσκονται σήμερα στην κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ.

Για τα ΕΛΠΕ, για να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση πρέπει να γίνει παράλληλη πώληση μεριδίων τόσο του Δημοσίου (35%), όσο και του βασικού μετόχου, δηλαδή της Paneuropean του ομίλου Λάτση (45,47%).

Ωστόσο, το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα δείχνει να αφήνει περιθώρια στην ιδιωτικοποίηση, μία κίνηση η οποία χαρακτηρίζεται ως ορθή από κύκλους της αγοράς.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να «τρενάρει» την πώληση των ΕΛΠΕ και να αντιμετωπίσει επιχειρήσεις όπως είναι ο συγκεκριμένος όμιλος με ένα πιο επιχειρηματικό πνεύμα.

Η πώληση μιας επιχείρησης η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις (τα κέρδη αναμένεται να ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ για το 2017 ενώ μέσα στο προηγούμενο έτος τα κέρδη σημείωσαν αύξηση 107% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά) σίγουρα απέχει από την απαίτηση για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Τα ΕΛΠΕ έχουν σημειώσει ρεκόρ επιδόσεων, ενώ εξίσου ευοίωνο είναι και το 2018 καθώς ο όμιλος έχει ήδη συνάψει συμφωνίες για το σύνολο των προϊόντων που θα εξάγει μέσα στο έτος.

Εξίσου σημαντικές είναι και οι προοπτικές στον κλάδο Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων καθώς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση όπου αναμένονται προσφορές για τις έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης για τις οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τα ΕΛΠΕ συμμετέχοντας σε κοινό επιχειρηματικό σχήμα με τις EXXON MOBIL και TOTAL. Ο κλάδος της έρευνας στην Ελλάδα είναι ένας πολλά υποσχόμενος τομέας για επενδύσεις και για την εξεύρεση κοιτασμάτων, τα οποία αν τελικά ανακαλυφθούν θα εκτινάξουν την αξία των ΕΛΠΕ. Και τότε σίγουρα η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ήθελε να θεωρηθεί υπεύθυνη ότι τράβηξε το «χαλί» κάτω από μια επιχείρηση η οποία αποτελεί σημαντικό συντελεστή για την ανάπτυξη του κλάδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider