Η Δυτική Μακεδονία ετοιμάζεται να ζήσει χωρίς λιγνίτες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Δυτική Μακεδονία ετοιμάζεται να ζήσει χωρίς λιγνίτες

Το έδαφος για τη μετάβαση σε μια μεταλιγνιτική εποχή ετοιμάζουν οι τοπικοί φορείς στη Δυτική Μακεδονία στην οποία αυτή την στιγμή είναι εγκατεστημένα τα 12 από τα 14 λιγνιτικά εργοστάσια της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι στόχοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει η ΔΕΗ για την απόσυρση λιγνιτικού δυναμικού λόγω υψηλών εκπομπών ρύπων από τις 7 μονάδες που θα αποσυρθούν έως το 2027, η μετάβαση σε μια μεταλιγνιτική εποχή αποτελεί φυσικό επακόλουθο και οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με την ΕΕ λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε η μετάβαση να γίνει με ομαλό τρόπο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, 41 περιφέρειες σε 12 κράτη μέλη εξορύσσουν ενεργά άνθρακα, παρέχοντας άμεση απασχόληση σε περίπου 185.000 πολίτες. Με βάση αυτό το δεδομένο η ΕΕ χαράσσει μια στρατηγική στήριξης των οικονομιών που θα πληγούν άμεσα από τον περιορισμό παραγωγής του λιγνίτη ώστε να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση θα γίνει με συντεταγμένο τρόπο. Αυτή άλλωστε είναι και η «γραμμή» την οποία ακολουθεί και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Coal Regions in Transition Platform».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία μετάβασης των οικονομιών των ανθρακοφόρων περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο και συντονίζεται από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργεια στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες». Βασικός στόχος είναι να στηριχθούν οι περιοχές άνθρακα με κοινωνικά δίκαιους όρους, με έμφαση στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και φυσικά στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Αναλύοντας τα βήματα που έχουν γίνει προς μια οικονομία χωρίς λιγνίτη, ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, αναφέρθηκε στην πρόοδο που σημειώνει η δυτική Μακεδονία στο συγκεκριμένο θέμα. «Βρισκόμαστε στο σημείο της διαμόρφωσης και της διαβούλευσης. Η δυτική Μακεδονία συμμετέχει σε όλη αυτή την υπόθεση πρωταγωνιστικά, ως περιοχή-πιλότος ενός προγράμματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συμμετέχει με τεκμηριωμένο, επιστημονικά ορθό και σχετική συνοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Νιώθω και μια προσωπική δικαίωση γιατί είναι μια υπόθεση που ξεκινήσαμε πριν από 2,5 χρόνια, με αρκετές επιφυλάξεις από αρκετούς ανθρώπους και μάλιστα ακούστηκαν από κάποιους από εδώ εώς και αρνητικά σχόλια. Όμως αποδεικνύεται και επιβεβαιώνεται ότι βρισκόμαστε σε αυτό που ορίζεται ως φάση μετάβασης ή μεταλιγνιτική εποχή. Είναι θετικό πως πλέον όλοι το έχουν συνειδητοποιήσει.

Το Coal Platform είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία απαιτούμε να γίνει ακόμη πιο γενναία καθώς οι περιοχές αυτές θα υποστούν μεγάλη καθίζηση του ΑΕΠ τους από τη μείωση της ανθρακικής δραστηριότητας.

Το επόμενο ΕΣΠΑ, που αρχίζει και διαμορφώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. είναι πολύ σημαντικό αυτή η πρωτοβουλία να πατήσει εκεί. Όμως δεν αρκεί μόνο αυτό. Σε τοπικό επίπεδο πρέπει να κάνουμε και εμείς το επόμενο βήμα και να δούμε που θα πάμε την Περιφέρεια. Μπορεί ενίοτε να χρειαστεί να λάβουμε και δύσκολες αποφάσεις. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι βρισκόμαστε στη μεταλιγνιτική εποχή. Αρχίζουμε το σχεδιασμό στο χάρτη σε τεχνικό επίπεδο, σε επίπεδο χρήσεων γης σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και αναζητούμε και πόρους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider