Οριστικοποιούνται οι «συμμαχίες» για την πώληση του ΔΕΣΦΑ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οριστικοποιούνται οι «συμμαχίες» για την πώληση του ΔΕΣΦΑ

Οριστικοποιούνται οι «συμμαχίες» των επιχειρήσεων που θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές στον διαγωνισμό πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στις 16 Φεβρουαρίου 2017.

Ο διαγωνισμός αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη β’ φάση και οι δύο επενδυτές που καλούνται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές είναι η κοινοπραξία των Snam SpA - Enagas Internacional - Fluxys S.A. (Βέλγιο) και N.V. Nederlandse Gasunie και η ισπανική Regasificadora del Noroeste S.A. (Reganosa).

Δεδομένου ότι η τελευταία, η ισπανική Regasificadora del Noroeste S.A. δεν μπορεί να σταθεί μόνη της απέναντι στο ανταγωνιστικό σχήμα αναμένεται να συνεργαστεί με τη ρουμανική Transgaz. Μάλιστα, στις 8 Ιανουαρίου, η διοίκηση της ρουμανικής εταιρείας αναμένεται να ενημερώσει σε έκτακτη συνέλευση των μετόχων τα ενδιαφερόμενα μέρη για τις προθέσεις της. Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια της Transgaz να αποκτήσει μερίδιο του ΔΕΣΦΑ καθώς τον περασμένο Αύγουστο είχε υποβάλει σχετική επιστολή προθέσεων συμμετέχοντας σε κοινοπραξία με την GRTgaz αλλά τελικά έμειναν εκτός της τελικής λίστας καθώς δεν πληρούσαν όλα τα κριτήρια (ήταν πιστοποιημένοι διαχειριστές ευρωπαϊκών συστημάτων φυσικού αερίου αλλά δεν ήταν πλήρως ιδιοκτησιακά διαχωρισμένοι όπως απαιτούσε η προκήρυξη).

Η Transgaz έχει υπογράψει από το Σεπτέμβριο του 2016 μνημόνιο κατανόησης με τον ΔΕΣΦΑ εκφράζοντας έτσι την πρόθεση να συνεργαστεί σε μελλοντικά project.

Όσον αφορά στο δεύτερο σχήμα, την κοινοποραξία Snam SpA - Enagas Internacional - Fluxys S.A. (Βέλγιο) και N.V. Nederlandse Gasunie, αναμφίβολα πρόκειται για μια ισχυρή συμμαχίας η οποία αποτελείται από επιχειρήσεις με ισχυρή παρουσία στον κλάδο. H ιταλική Snam είχε διεκδικήσει το 17% από το ποσοστό της αζέρικης Socar η οποία έφθασε πολύ κοντά στο να εξαγοράσει το 66% των μετοχών αλλά το deal ναυάγησε στο τέλος του 2016. Η βελγική Fluxys έχει ήδη παρουσία στην περιοχή καθώς συμμετέχει στο project του αγωγού TAP ενώ διαχειρίζεται 6.200 χλμ. δικτύου απασχολώντας πάνω από 1.200 εργαζόμενους σε Βέλγιο, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ισπανική Enagas είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση φυσικού αερίου της Ισπανίας και έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με ελληνικές επιχειρήσεις (π.χ Σωληνουργεία Κορινθου) ενώ κατέχει μερίδιο 16% στο μετοχικό κεφάλαιο του αγωγού TAP. Τέλος, η ολλανδική Gasunie διαχειρίζεται δίκτυο συνολικού μήκους 15.500 χλμ. σε Ολλανδία και το βόρειο τμήμα της Γερμανίας.

Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ αποτελεί ένα «πολύπαθο» προαπαιτούμενο για να κλείσει η αξιολόγηση. Με το αναθεωρημένο Μνημόνιο η κυβέρνηση δεσμεύθηκε πως το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει νέα διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό πλειοδότης είχε αναδειχθεί η εταιρεία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR, ωστόσο η διαδικασία ναυάγησε κατόπιν ενστάσεων γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Όπως εκτιμά η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ, το τίμημα αυτή τη φορά αναμένεται ότι θα περάσει το ταβάνι των 400 εκατ. ευρώ της προηγούμενης διαδικασίας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, κ. Σωτήρης Νίκας είχε αναφέρει ότι «αντικειμενικά, το τίμημα είναι μεγαλύτερο» λόγω της κερδοφορίας, των προσδοκώμενων εσόδων στο μέλλον κλπ., ενώ πρόσθεσε στον καθορισμό του τιμήματος σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας τα οποία κυμαίνονται στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Από την άλλη, προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι οι υποψήφιοι «μνηστήρες» θα είναι ουσιαστικά δύο, κάτι που μειώνει τον ανταγωνισμό και ενδεχομένως και το τίμημα.

Από το 66% των μετοχών που θα πουληθούν, το 31% αφορά στο μερίδιο του δημοσίου και το 35% στο μερίδιο των ΕΛΠΕ. Η ΔΕΠΑ η οποία σήμερα είναι κάτοχος του 100% του ΔΕΣΦΑ, θα μεταβιβάσει στο Δημόσιο το 34%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider