Σταθάκης: Ευνοϊκή ρύθμιση για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταθάκης: Ευνοϊκή ρύθμιση για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

«Ευνοϊκή» χαρακτήρισε τη ρύθμιση για το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας την Τετάρτη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6».

Σύμφωνα με τον υπουργό η συμφωνία επήλθε ύστερα από την καταδίκη της Ελλάδας για τους λιγνίτες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Εμείς αυτή την απόφαση συζητήσαμε. Σε σχέση με τη μικρή ΔΕΗ που ιδιωτικοποιούσε το 25% της παραγωγής στους λιγνίτες, τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο» ανέφερε. Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι θα υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον από την πλευρά των επενδυτών. «Υπομονή μέχρι τέλος Ιανουαρίου και θα έχουμε μια εικόνα» σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη στάση που τηρούσε παλιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά από ιδιωτικοποιήσεις, όπως αυτή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Κάποιες ιδιωτικοποιήσεις έχουν τεθεί εκ των πραγμάτων, είτε αναπόδραστα -σας θυμίζω την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη ΔΕΗ- είτε γίνονται στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που έχουμε κάνει το 2015 με τους εταίρους. Δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία έχει ότι από τη στιγμή που έχουμε προχωρήσει σε ένα πλαίσιο συμφωνίας, αυτό το πλαίσιο συμφωνίας να το τηρήσουμε».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η υψηλή φορολογία πιέζει τους πολίτες. «Αναγνωρίζω ότι σε πολλές κοινωνικές ομάδες είναι φυσικό να υπάρχει πίεση» ανέφερε, ενώ στο ερώτημα αν η ακολουθούμενη πολιτική σπρώχνει τους πολίτες στη φοροδιαφυγή ο υπουργός Ενέργειας απάντησε ότι «η φοροδιαφυγή προϋπήρχε, ήταν μεγάλη δυστυχώς» αλλά «έχει περιοριστεί κατά τι».

«Πρέπει να συμφωνήσουμε συλλογικά ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής» πρόσθεσε, ενώ όπως σημείωσε «βγαίνοντας και ολοκληρώνοντας τη διαδικασία το 2018, από το 2019 ως το 2022 έχει προβλεφθεί μια μικρή φορολογική ελάφρυνση».

Για τους πλειστηριασμούς ο Γιώργος Σταθάκης είπε ότι «θα υπάρξει μια φυσιολογική κανονικότητα γιατί οι πλειστηριασμοί είχαν ανασταλεί τρία χρόνια κυρίως λόγω απεργιών δικηγόρων και συμβολαιογράφων» ενώ «τώρα θα υπάρξουν κυρίως θέματα επιχειρηματικών δανείων». Επανέλαβε ακόμη ότι «παρά τη συζήτηση μέχρι τέλους του 2018 δεν τίθεται θέμα προστασίας της α΄ κατοικίας, η κάλυψη είναι πλήρης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.