Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Ολοκληρώθηκε την Δευτέρα η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο «Χρηματιστήριο Ενέργειας».

Θα ακολουθήσει η επεξεργασία των προτάσεων και σχολίων που υποβλήθηκαν, ώστε το σχέδιο νόμου να προωθηθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Σκοπός του Χρηματιστηρίου Ενέργειας είναι η οργάνωση και η διαχείριση των Αγορών, Ηλεκτρικής Ενέργειας (Αγορά Επόμενης Ημέρας, Ενδοημερήσια Αγορά και Αγορά Εξισορρόπησης), Φυσικού Αερίου, Περιβαλλοντικών Αγορών, ή και Ενεργειακών Χρηματοπιστωτικών Μέσων, καθώς και κάθε άλλη συναφής δραστηριότητα.

Στην Ανώνυμη Εταιρία που θα συσταθεί με την επωνυμία «Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας» θα εισφερθούν ο κλάδος ηλεκτρικής ενέργειας και οι σχετικές αρμοδιότητες, ύστερα από απόσχιση από τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). Στην εταιρία η συνολική συμμετοχή επιχειρήσεων, στις οποίες το Δημόσιο κατέχει το σύνολο ή την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου, δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη του 35% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της.

Η όλη διαδικασία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών μηνών από την ψήφιση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ, ώστε οι απαιτούμενοι μηχανισμοί να είναι έτοιμοι κατά την έναρξη του μοντέλου-στόχου (target model) και τους κανόνες της ενοποιημένης αγοράς, προς όφελος όλων των συμμετεχόντων στην αγορά, με πρόταγμα τους καταναλωτές.

Μετά την απόσχιση, στις αρμοδιότητες του ΛΑΓΗΕ θα παραμείνει η διαχείριση των ΑΠΕ και των Εγγυήσεων Προέλευσης, γι αυτό και θα μετονομασθεί σε «Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης».

Το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικές αγορές (προθεσμιακή, προημερήσια, ενδοημερήσια και αγορά εξισορρόπησης) και θα αντικαταστήσει το σημερινό μοντέλο της λεγόμενης υποχρεωτικής αγοράς. Στο Χρηματιστήριο θα ενταχθούν και τα συμβόλαια ΝΟΜΕ που έχουν διατεθεί ή θα διατεθούν το επόμενο διάστημα.

Όπως είναι γνωστό, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το ΛΑΓΗΕ προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο προσαρμογής της ελληνικής αγοράς στα πρότυπα του ευρωπαϊκού μοντέλου.

Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αποτελεί ευρωπαϊκή απαίτηση εδώ και μια δεκαετία και το χρηματιστήριο ενέργειας αποτελεί κατά πολλούς ένα μοντέλο το οποίο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider