Τέλος Ιανουαρίου ολοκληρώνεται το market test για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος Ιανουαρίου ολοκληρώνεται το market test για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το market test για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Παρά το γεγονός πως η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα, δεν θα συνυπολογιστεί η περίοδος των εορτών, ενώ υπάρχει αισιοδοξία ότι η διαδικασία θα έχει θετική έκβαση και θα υπάρξει ενδιαφέρον από εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Ήδη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, έχει αναφέρει ότι θα υπάρξουν ενδιάμεσα στάδια, ενώ με την έναρξη του market test θα δοθεί η ευκαιρία να «σκαναριστούν» οι διαθέσεις των επενδυτών τόσο για την τιμή πώλησης όσο και για τη σύνθεση του πακέτου ή των πακέτων προς πώληση.

Ως προς τους πιθανούς επενδυτές, μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ενδιαφέρον από Ασία, Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, ενώ και ελληνικές επιχειρήσεις αναμένεται ότι θα διεκδικήσουν μέρος του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.

Μετέωρο παραμένει για την ώρα και το θέμα της επέκτασης του χρόνου ζωής για το Αμύνταιο και την Καρδιά, κάτι που η διοίκηση της επιχείρησης θέλει να λυθεί άμεσα. Σημειώνεται ότι το σχέδιο που επεξεργάζεται η ελληνική πλευρά είναι να επεκταθεί ο χρόνος ζωής αυτών των μονάδων στις 32.000 για επιπλέον 2,5 χρόνια με τη βοήθεια κάποιου επενδυτή (στο Αμύνταιο). Αυτή η λύση προτείνεται για λόγους επάρκειας ενέργειας για τις συγκεκριμένες περιοχές και για να καλυφθούν οι ανάγκες τηλεθέρμανσης. Η παράταση του χρόνου ζωής στο Αμύνταιο θα γίνει πιθανώς με την είσοδο επενδυτή ο οποίος θα πρέπει να δαπανήσει ποσόν γύρω στα 100 εκατ. ευρώ (αν και πηγές κάνουν λόγο για μικρότερης τάξης επένδυση, γύρω στα 70 εκατ. ευρώ).

Η διοίκηση της ΔΕΗ ήδη δουλεύει πάνω στο θέμα της πώλησης καθώς είναι υπεύθυνη για το τίμημα, την πρόσληψη συμβούλου και την απόσχιση των μονάδων ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ένα βασικό ζήτημα, εκείνο της τύχης των εργαζομένων στις προς πώληση μονάδες.

Η ΓΕΝΟΠΔ-ΔΕΗ και η αντιπολίτευση εξακολουθούν να εκφράζουν αμφιβολίες για την επιτυχία του market test και την ολοκλήρωση της διαδικασίας της πώλησης. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στο insider.gr θεωρεί ότι το τίμημα που θα «πιάσουν» οι μονάδες θα είναι χαμηλό ενώ εκτιμά ότι οι επενδυτές δεν θα θέλουν να αγοράσουν τις μονάδες μαζί με όλο το ανθρώπινο δυναμικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider