Υδρογονάνθρακες: Χάνεται πολύτιμος χρόνος για τις έρευνες στην Ελλάδα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υδρογονάνθρακες: Χάνεται πολύτιμος χρόνος για τις έρευνες στην Ελλάδα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν η ελληνική βιομηχανία πετρελαίου και οι αρμόδιοι φορείς για το χρόνο που χάνεται εξαιτίας των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων σημειώνοντας ότι αυτό λειτουργεί ανασταλτικά στις επενδύσεις, αποθαρρύνει τις ξένες επιχειρήσεις οι οποίες ήδη έχουν δείξει ενδιαφέρον και συσσωρεύει λειτουργικά κόστη τα οποία μπορεί να είναι δυσβάσταχτα για τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.

Ο διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, κ. Γιώργος Ζαφειρόπουλος, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του ΙΕΝΕ την Πέμπτη το βράδυ αναφερόμενος στις επενδύσεις του ομίλου για την έρευνα υδρογονανθράκων σημείωσε ότι πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ο κ. Ζαφειρόπουλος αναφέρθηκε στην πρόταση από TOTAL-Exxon Mobil-ΕΛΠΕ για τις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης σημειώνοντας ότι αναμένεται η δημοσίευση των σχετικών προκηρύξεων στην εφημερίδα της ΕΕ (αναμένονταν από το Σεπτέμβριο) και κατόπιν χρειάζεται ένα τρίμηνο για την υποβολή προτάσεων. «Ελπίζουμε να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε ενώ καθυστέρηση η οποία μπορεί να κοστίσει ακόμη ένα έτος αναμονής υπάρχει και στην περίπτωση της παραχώρησης της περιοχής Άρτας-Πρέβεζας. «Στην Άρτα-Πρέβεζα η δυνατότητα να δουλέψουμε με τα σεισμικά (θα χρησιμοποιηθούν αερομεταφερόμενα συνεργεία) είναι η καλοκαιρινή περίοδος. Όσο συντομότερα έχουμε στα χέρια μας την έγκριση τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσουμε. Δεν θέλουμε να χαθεί η καλοκαιρινή περίοδος του 2018 γιατί έτσι θα πάμε ένα χρόνο πίσω. Τίποτα δεν μπορεί να ξεκινήσει αν δεν υπάρξει επικύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων», επεσήμανε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Μπασιάς (ΕΔΕΥ): Ο επενδυτής θα βάλει τα λεφτά του εκεί που θα προχωρήσει πιο γρήγορα

Στην ανάγκη χρονικής ευελιξίας αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας στο 22ο ετήσιο συνέδριο του ΙΕΝΕ. Αναφερόμενος στις έρευνες στην Ελλάδα και στους επερχόμενους διαγωνισμούς σημείωσε ότι «έχουμε αργήσει πολύ. Πρέπει να βιαστούμε. Ο επενδυτής θα κοιτάξει να βάλει τα λεφτά του εκεί που θα πάει πιο γρήγορα. Οι μεγάλες γεωφυσικές έρευνες γίνονται όταν τα θηλαστικά δεν ταξιδεύουν. Από το Μάρτιο τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα και μάλλον έχουμε χάσει το τρένο. Η ΕΔΕΥ θα μπορούσε μαζί με τη νορβηγική PGS (με την οποία συνεργάζεται για τις τεχνικές εργασίες πρόσκτησης γεωφυσικών δεδομένων) να ξεκινήσουν από τώρα κάποιες σεισμικές οι οποίες θα αξιοποιηθούν από τις εταιρείες που θα κερδίσουν το διαγωνισμό».

Παράλληλα, το κόστος για τις γεωτρήσεις είναι πού υψηλό και οι επιπλέον ενδιάμεσες καθυστερήσεις μπορεί να επιβαρύνουν σημαντικά τον όποιο προϋπολογισμό όπως ανέφερε ο κ. Μπασιάς.

«Ένα καράβι που θα κάνει μια γεώτρηση- μόνο το καράβι- είναι ένα εκατομμύριο την ημέρα το κόστος. Η επιτυχία είναι 20-25%, άρα θέλουμε πέντε γεωτρήσεις. Αν υπολογιστεί ένας μήνας για κάθε γεώτρηση και άλλα ενδιάμεσα και το stand by και οι καιρικές συνθήκες φθάνουμε τους 7-8 μήνες και τότε πάμε στα 210 εκατ. κόστος μόνο για το καράβι», εκτίμησε.

Για τα χερσαία οικόπεδα της δυτικής Ελλάδας ο κ. Μπασιάς ανέφερε ότι «ελπίζουμε ότι θα περάσουν και τα τρία από τη Βουλή ώστε να προχωρήσουμε. Μετά έχουμε τα block του 2012 και του 2014 και κατόπιν έχουμε στο Ιόνιο από την Energean και στην Κρήτη από την κοινοπραξία Total-Exxon Mobil-ΕΛΠΕ. Για την περιοχή που έχει ενδιαφέρον έχει καλυφθεί το 65% με την προϋπόθεση ότι θα υπογραφούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Τότε θα καταφέρουμε να πάμε σε ένα νέο γύρο παραχωρήσεων. Σήμερα δεν μπορούμε να το κάνουμε».

Ο διαγωνισμός για τις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης θα διαρκέσει 90 ημέρες μετά τη δημοσίευση στην εφημερίδα της ΕΕ. «Όλα τα κονσόρτσιουμ που ενδιαφέρονται θα έρθουν, αυτό θα ανεβάσει την αντικειμενική αξία», σημείωσε.

Ο κ. Μπασιάς σημείωσε ωστόσο ότι ήδη έχει γίνει πολύ δουλειά τονίζοντας ότι «όταν συζητάμε με τους αντιπροσώπους ελληνικών και ξένων εταιρειών μιλούμε την ίδια γλώσσα», καθώς όπως τόνισε η ΕΔΕΥ είναι άρτια στελεχωμένη με ανθρώπινο δυναμικό που έχει επιστημονική κατάρτιση αλλά και γνώση της βιομηχανίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider