Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πώληση της ΔΕΗ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πώληση της ΔΕΗ

Την ώρα που στις Βρυξέλλες κλιμάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συζητά για το τελικό πακέτο των λιγντικών μονάδων που θα διατεθούν προς πώληση για την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, Περιφέρεια, ΓΕΝΟΠ και πολιτικά κόμματα εξακολουθούν να αντιτίθενται στην πώληση.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα με τη συμμετοχή των Δημάρχων Μεγαλόπολης και Εορδαίας αποφασίστηκε η σύσταση Κοινού Συντονιστικού Οργάνου στο οποίο θα συμμετέχουν οι Περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, οι Αντιπεριφερειάρχες Κοζάνης, Φλώρινας, Αρκαδίας, οι Δήμαρχοι των Ενεργειακών Δήμων και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με τα Σωματεία μέλη της προκειμένου να εκφράσουν εμπράκτως την αντίθεσή τους στην πώληση.

Όπως αποφασίστηκε, θα σταλεί επιστολή στα κοινοβουλευτικά κόμματα, όπου θα αποτυπώνεται και θα τεκμηριώνεται η κάθετη αντίθεση στο εγχείρημα πώλησης του στρατηγικού στόλου της ΔΕΗ.

Ακόμα, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην πόλη της Φλώρινας τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου (ημέρα προστάτιδας των λιγνιτωρύχων) και αντίστοιχο συλλαλητήριο στην πόλη της Μεγαλόπολης, σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί το επόμενο διάστημα.

Ακόμη, η ΓΕΝΟΠ και τα σωματεία μέλη της θα σχεδιάσουν δυναμικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις το επόμενο διάστημα.

Χουντής: Η Κομισιόν ζήτησε να πωληθούν τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα στην Ελλάδα όχι στη ΔΕΗ

Ερώτηση στην Κομισιόν για την επιμονή της να πουλήσει η ΔΕΗ σε ιδιώτες το 40% των λιγνιτικών της μονάδων μαζί με τα ορυχεία, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.

Ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του, επισημαίνει αρχικά ότι, «Στην απόφαση της Κομισιόν C/2008/824, τέθηκε η υποχρέωση δυνατότητας πρόσβασης των ανταγωνιστών της ΔΕΗ στο 40% των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων λιγνίτη στην Ελλάδα και όχι στα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα που κατέχει η ΔΕΗ».

Συνεχίζοντας την ερώτησή του, σημειώνει ότι, «Τα στοιχεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα δείχνουν ότι η αγορά έχει ήδη «ανοίξει» πάρα πολύ, αφού, η εγκατεστημένη ισχύς στο διασυνδεδεμένο δίκτυο είναι συνολικά 15.500 MW, εκ της οποίας, μόνο 8562 MW ανήκουν στη ΔΕΗ (55,24%)», ενώ «Τα στοιχεία παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλέον δυσμενέστερα για τη ΔΕΗ. Π.χ. το Σεπτέμβριο 2017 η συνολική ζήτηση ήταν 4.066 GWh και απ’ αυτές η παραγωγή της ΔΕΗ ήταν μόνο 2010 GWh (49,43%)».

Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ θέτει στην Κομισιόν τα ακόλουθα κρίσιμα ερωτήματα:

«Γιατί ζητά η Κομισιόν από τη ΔΕΗ να πουλήσει σε ιδιώτες το 40% των λιγνιτικών της μονάδων μαζί με τα ορυχεία, όταν κάτι τέτοιο δεν ορίζεται, ούτε στην απόφαση C/2008/824, ούτε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου T-421/2009 RENV;»

«Γιατί στο 3ο μνημόνιο επέβαλλε στη ΔΕΗ να υποχρεούται σε δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, πουλώντας μέρος της φτηνής παραγωγής της (από υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια) κάτω του κόστους, με συνέπεια η ίδια να ζημιώνεται, παρέχοντας φθηνό ρεύμα σε άλλες εταιρίες;»

«Γιατί με το 3ο Μνημόνιο επέβαλλε στη ΔΕΗ την υποχρεωτική εκχώρηση, μέχρι το 2020, του 50% των πελατών λιανικής;»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider